Vezi cum a fost afectat IT-ul romanesc de criza

Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 23:28
1720 citiri
Vezi cum a fost afectat IT-ul romanesc de criza

Criza a afectat toate sectoarele IT&C din Romania in ultimii doi ani, dar contractia nu a fost uniform distribuita geografic, unele zone reusind, prin investitii straine sau exporturi, sa inregistreze reduceri mai mici sau chiar sa evolueze ascendent, potrivit Institutului pentru Tehnica de Calcul. 

"Mixul de activitati, specificul local, orientarea spre serviciile si productia destinate exportului, precum si capacitatea de a atrage investitiile marilor companii IT straine au facut ca unele zone sa inregistreze reduceri mai mici sau chiar sa evolueze ascendent", a declarat, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, coordonatorul studiului, Mircea Vuici.

Potrivit studiului, Bucurestiul pastreza rolul de pol absolut al industriei IT&C, cu 67% din totalul cifrei de afaceri la nivel national, 56% din efectivul de angajati si peste 60% din contributia la Produsul Intern Brut (PIB) a celor trei sectoare IT&C.

"Ponderea Capitalei are insa tendinta de a se diminua (scadere cu zece puncte procentuale in decurs de doi ani) in favoarea regiunii Nord-Vest datorita, in principal, productiei de la Nokia", se spune in comunicat.

In sectorul software si servicii IT, recesiunea nu a adus schimbari majore in configuratia geografica, dar studiul arata ca multe locatii din provincie, cu aglomerari de firme de software, au avut o evolutie ceva mai buna decat Capitala.

"In Bucuresti, reducerea in primul an de criza a fost de -9%, apropiata de media sectorului, in timp ce la Timisoara s-a inregistrat o crestere cu 13%, iar in Cluj, Brasov, Sibiu, Dolj sau Valcea scaderea nu a depasit 6%", se precizeaza in comunicat.

In telecomunicatii, Bucurestiul a inregistrat o reducere a cifrei de afaceri cu 13,5%, dar concentrarea in Capitala a continuat sa se accentueze (92,5% din totalul pe tara).

In restul tarii au existat zone mai putin afectate, unde scaderea s-a situat sub 10%, respectiv Brasov, Prahova, Covasna si Cluj, dar si judete unde reducerile au depasit cu mult media, cum ar fi Iasi, Constanta sau Ilfov.

Pe partea de fardware si electronica, cresterile solide de la Nokia si evolutia contradictorie a celorlalte unitati de productie ale companiilor straine din vestul tarii, in paralel cu declinul sever al producatorilor autohtoni de calculatoare, au modificat radical tabloul distributiei geografice.

Astfel, judetul Cluj, in crestere cu 100%, si-a consolidat pozitia de lider, generand mai mult de jumatate din productia intregii tari, judetele Bihor, Timis si Brasov s-au mentinut la nivelul anului anterior, in timp ce la Bucuresti s-a inregistrat cea mai serioasa contractie (-67%) datorata prabusirii marilor retaileri-asamblatori.

"O imagine sugestiva asupra repartizarii geografice a efectelor crizei asupra industriei IT&C este data si de statistica firmelor aflate la sfarsitul lui 2010 in insolventa, faliment, dizolvare voluntara, lichidare sau in intrerupere temporara a activitatii. Pe primul loc se situeaza Capitala, urmat de Cluj, Brasov,Timis si Iasi", se mai spune in comunicat.

Desi numarul de societati afectate reprezinta un procent important din populatia totala de firme (peste 30%), in marea majoritate a cazurilor este vorba de microintreprinderi foarte mici, a caror pondere in totalurile cifrei de afaceri este redusa, cu exceptia zonelor unde au intrat in insolventa sau faliment companii mari (in Bucuresti, Constanta, Galati sau Ilfov). 

#criza, #it&c, #investitii straine, #exporturi , #stiri Nokia