Dr. Doom are un nou presentiment sumbru. Si este legat de Donald Trump

Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 23:30
14502 citiri
Dr. Doom are un nou presentiment sumbru. Si este legat de Donald Trump
Foto: Wikimedia

Economistul Nouriel Roubini, cunoscut pentru faptul ca a prezis cu o acuratete destul de mare criza financiara din 2008, manifesta iarasi semne de ingrijorare fata de evolutia celei mai mari economii a lumii.

Pentru Roubini, politicile fiscale anuntate de noul presedinte american, Donald Trump par sa nu aiba sens, acestea riscand sa afecteze piata muncii si sectorul manufacturier din SUA, relateaza CNBC.

"Piata isi revine, dar ma tot gandesc la politicile lui Trump. Ideile lui nu au sens", a declarant Roubini, prezent la Forumul Econonic Mondial de la Davos.

Economistul a explicat ca varianta scaderii impozitelor si acordarea unor stimuli fiscali pentru companiile care repatriaza locuri de munca sau capital in SUA nu va face decat sa ridice valoarea dobanzii de referinta si sa aprecieze valuta americana, fapt care ar putea avea efecte adverse asupra sectorului manufacturier.

"Un dolar puternic nu va face decat sa duca la noi masuri protectioniste si respingerea ideilor de globalizare, comert si migratie a fortei de munca", a mai spus Roubini.

Acesta estimeaza ca o apreciere continua a dolarului in urmatorul an si jumatate, pe modelul stabilit de Rezerva Federala, de crestere graduala a dobanzii de referinta, va avea ca efect pierderea a 400.000 de locuri de munca in SUA.

In acelasi timp, orice incercare a de reduce ascensiunea valutei americane ar urma sa fie sortita esecului, dolarul urmand sa se aprecieze din inertie.

#nouriel roubini trump, #politici protectioniste SUA, #administratia Trump, #predictii evolutie economica SUA , #Dr Doom