Rata dobanzii, zona euro si China, principalii factori de influenta pentru economica mondiala

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 17:05
2900 citiri
Rata dobanzii, zona euro si China, principalii factori de influenta pentru economica mondiala

Dezvoltarea economiei la scara globala in urmatorii cinci ani va fi determinata de patru tendinte-cheie, a declarat renumitul analist economic Nouriel Roubini, la cea de-a 10-a reuniune anuala a Forumului economic de la Ialta.

Forumul a reunit fosti lideri politici mondiali, cunoscuti experti in economie si la care a luat parte si presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a carei tara exercita in prezent presedintia prin rotatie a UE, potrivit portalul ucrainean Podrobnosti.

Primul factor, potrivit lui Roubini (profesor de economie si afaceri internationale la New York University) este cresterea ratei dobanzii. In ciuda faptului ca SUA profeseaza in continuare strategia de criza privind mentinerea ratei dobanzilor la un nivel scazut, foarte curand va exista o majorare a ratei in toate marile economii ale lumii, a prezis el, cu ocazia lucrarilor forumului Strategia europeana de la Ialta, ce a avut ca tema anul acesta "Ucraina si lumea in epoca de schimbare: Factori de succes".

"Aceasta va fi rezultatul politicii de stabilizare", a spus Roubini, adaugand ca epoca ratelor cu dobanda zero se incheie si foarte curand procesul de gasire a banilor se va muta in directia opusa.

Al doilea factor va fi incetinirea cresterii economiei chineze, ceea ce va duce la o schimbare a modelului economic in China, in opinia sa. Conform prognozelor reputatului economist american, laureat al premiului Nobel, cresterea economica in China in acest an va scadea de la 10%-11%, anul trecut, pana la 7,5%, iar pana in 2015 - chiar pana la 6% in termeni anuali.

Al treilea factor va fi reprezentat de riscurile economice si financiare din zona euro. In ciuda faptului ca riscul de colaps in cazul Greciei si Italiei s-a redus, economiile europene raman fragile: o crestere economica slaba, o economie anemica, probleme de competitivitate - in acest mod a caracterizat Roubini situatia actuala din Europa.

In fine, cel de-al patrulea factor al dezvoltarii economice in urmatorii ani consta in schimbarea echilibrului dintre cerere si oferta in sectorul energetic. Acesta se va schimba sub influenta exploatarii gazelor de sist in multe tari, in special in SUA si America Latina. Cererea de energie este in crestere lenta. Cu toate acestea, situatia din Siria, Iran, Libia, Egipt poate face ajustari la actuala stare de lucruri, mai spune el.

#Nouriel Roubini economie mondiala, #influenta rata dobanzii, #rol zona euro, #china economie , #Economist