Roubini avertizeaza: Pe termen lung, efectul politicilor lui Trump va fi dezastruos

Luni, 20 Martie 2017, ora 18:05
11249 citiri
Roubini avertizeaza: Pe termen lung, efectul politicilor lui Trump va fi dezastruos
Foto: Flickr/Michael Vadon

Piata exulta in acest moment pe fondul efectelor pozitive resimtite in urma politicilor economice promovate de administratia Trump, dar adevarul ar putea lovi nemilos in curand, crede economistul Nouriel Roubini.

"Dr. Doom", asa cum mai este cunoscut prezicatorul crizei economice din 2008, spune ca sunt destule motive care il fac sa creada ca un potential dezastru economic se profileaza la orizont, relateaza CNBC.

"Piata supraestimeaza efectele pozitive ale politicii Trump din SUA. Investitii in infrastructura, taieri de taxe, stimuli fiscali, dereglementare... eu cred ca Trump va realiza mult mai putin decat promite in aceste domenii", spune Roubini.

"Investitorii subestimeaza faptul ca politicile protectioniste din Statele Unite vor declansa razboaie comerciale, ca restrictiile impuse migrantilor vor scadea bazinul de recrutare pentru piata muncii sau ca micromanagementul din sectorul corporatist va fi negativ", mai spune economistul american.

Roubini este de parere ca mixul de politici prezentat de actuala administratie fiscala prezinta riscuri inerente pe termen mediu si lung pentru economia americana.

Astfel, in opinia sa, stimulii fiscali anuntati de Donald Trump vor impune o politica monetara mai stricta din partea Rezervei Federale, aceasta atragand inevitabil cresterea dobanzii de referinta si aprecierea dolarului.

Pentru inca un an si jumatate insa, Roubini crede ca sentimentul de incredere este cel care va domina piata, in fata efectelor pozitive resimtite in economia americana: o crestere a consumului si reluarea investitiilor.

Insa, lucrurile pot lua o turnura neasteptata daca Rezerva Federala va fi nevoita sa raspunda cu masuri imediate acestor evenimente provocate de un set de stimuli excesivi, pe termen lung cresterea economica din SUA urmand sa fie afectata, dupa cum considera "Dr. Doom".

Inca din timpul campaniei sale electorale, Donald Trump a amenintat cu suprataxarea marfurilor de import din China si Mexic, lucru care ar putea sta la baza unui razboi commercial intre primele doua economii ale lumii.

Insa, in ciuda unor avertismente venite din partea Beijingului, care sustine ideea ca americanii ar avea mai mult de pierdut in cazul declansarii unei ofensive comerciale, Roubini nu vede cu ochi buni nici modul in care chinezii au reusit sa depaseasca hopul reprezentat de schimbarea modelului economic din tara.

De fapt, in opinia sa, Beijingul nu a facut decat sa amane un moment de cumpana in care datoriile neperformante detinute de companiile chineze vor zdruncina din temelie sistemul financiar.

"In acest moment, China are mai multe datorii neperformante, mai multe active fara valoare, un risc al efectului de levier excesiv si o supracapacitate de productie crescuta.

Practic au stabilizat cresterea economica pe termen scurt prin amanarea rezolvarii problemelor structurale. Reformele sunt blocate, restructurarea este blocata, in special cea a institutiilor de stat din sistemul financiar, iar acesta este un risc care ameninta sa creasca in viitor", opineaza Roubini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politici economice sua, #dobanda referinta SUA, #nouriel roubini, #razboi comercial SUA China , #Economist