Dr. Doom: euro trebuie sa dispara

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 11:31
2545 citiri
Dr. Doom: euro trebuie sa dispara

Analistul Nouriel Roubini, poreclit si Dr. Doom, din cauza previziunilor socante pe care le face, cu privire la economia mondiala, a anuntat ca singura solutie pentru revenirea economiilor de la periferia zonei euro este renuntarea la euro. 

Roubini considera ca toate tarile care au adoptat euro trebuie sa aiba aceeasi politica bugetara, iar datoriile lor suverane sa fie comune, pentru ca, in lipsa convergentei economice, viitorul euro este compromis.

In opinia lui Dr. Doom, solutia pentru revenirea economiilor de la periferia zonei euro este renuntarea la moneda comuna, trecerea la vechea moneda nationala si deprecierea ei, anunta Cotidianul.

Pe de alta parte, economistul recunoaste ca acest scenariu este greu de imaginat, cel putin in contextul economic actual, dar ca va putea fi pus in practica peste cinci ani. 

De asemenea, Nouriel Roubini apreciaza ca zona euro nu a fost nu a fost niciodata o zona monetara optima.

Mai mult, Roubini este de parere ca odata cu adoptarea euro, tarile membre din zona euro au recurs la ajustarea bugetului ca metoda de a-si regla politicile economice.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la zona euro, Nouriel Roubini este mai mult decat sceptic.

"Nu cred ca Romania va putea adera la zona euro in 2015 pentru ca nu cred sunteti pregatiti si cred ca este bine sa asteptati un an sau doi pentru a fi gata", a declarat economistul.

"Trebuie sa asigurati un cadru economic si financiar sanatos. Daca nu este sanatos si veti intra in zona euro, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei, veti avea necazuri, iar daca nu sunteti pregatiti, lucrurile se vor inrautati. Este drept ca daca aderati aveti parte de niste beneficii. Nu faceti cum a facut Grecia, asteptati un an sau doi pana cand sunteti in forma de care este nevoie. Masurile luate in vederea adoptarii euro sunt oricum bine venite", a mai spus analistul.

#dr doom, #nouriel roubini, #euro, #previziuni roubini, #adoptare euro romania , #stiri Nouriel Roubini