Dr. Doom: "Furtuna perfecta" va matura economia globala

Luni, 13 Iunie 2011, ora 10:13
4234 citiri
Dr. Doom: "Furtuna perfecta" va matura economia globala

Dezastrul fiscal in SUA, incetinirea economiei chineze, restructurarea datoriilor Europei si stagnarea Japoniei ar putea cauza o "furtuna perfecta" care se va napusti asupra economiei globale, considera profesorul Nouriel Roubini.

Exista o sansa din trei ca factorii sa se combine si sa impiedice cresterea in 2013, a declarat Roubini, citat de Bloomberg.

Un alt scenariu prevede o crestere "anemica, dar OK", cea de-a treia situatie fiind cea mai optimista, prevazand o crestere serioasa.

Exista deja semne de fragilitate. Somajul ridicat, cresterea preturilor alimentelor si petrolului, cresterea dobanzilor in Asia si intreruperea comertului japonez, din cauza cutremurului, ameninta economia globala.

Bursele din toata lumea au scazut cu mai mult de 3,3 trilioane de dolari, de la inceputul lunii mai.

"Supracapacitatea" din China

"China se bazeaza acum nu numai pe exporturi ci si pe investitii fixe" care se ridica acum la 50% din PIB, mai spune Roubini.

"Se vor izbi de doua mari probleme: una a creditelor neperformante in sistemul bancar si cealalta, a supracapacitatii care va genera o aterizare dificila."

In China, imprumuturi in valoare totala de 2,7 trilioane de dolari au fost prelungite, ridicand preturile imobiliare la un nivel record.

Provocarea Chinei consta in mentinerea ratei de crestere, in contextul in care in 2012 va avea loc schimbarea conducerii.

#china, #crestere economie, #economie china, #nouriel roubini , #stiri Nouriel Roubini