Investitorii fug din Europa

Marti, 02 Februarie 2010, ora 09:13
1778 citiri
Investitorii fug din Europa

Investitorii au inceput sa-si retraga banii din Europa, pe masura ce bancile centrale au incetinit ritmul achizitiilor in euro, punand in pericol statutul sau de posibil inlocuitor al dolarului drept moneda de referinta la nivel mondial.

De pe 25 noiembrie, euro s-a depreciat cu 8,4 procente fata de dolarul american, din cauza problemelor financiare pe care le au unele tari din zona euro, printre care Grecia, Portugalia si Spania.

Potrivit miliardarului George Soros, in prezent, euro nu mai reprezinta "o alternativa atractiva la dolar".

De asemenea, in ultimele 19 saptamani, traderii au preferat sa-si orienteze investitiile spre actiuni de oriunde altundeva, scotand, astfel, 13 miliarde de dolari de pe piata, potrivit lui Geoffrey Yu, analist la UBS, citat de Bloomberg.

In plus, datele Fondului Monetar International arata ca, dupa ce au cumparat mai multi dolari decat oricand, in al doilea trimestru din 2009, bancile centrale s-au retras ulterior.

"Euro poate sa cada si mai mult. Stresul creat de situatia fiscala din Grecia nu va disparea prea curand", a spus si Neil Mackinnon, fost oficial din Trezoreria britanica. Astfel, el estimeaza ca euro se va deprecia la 1,20 de dolari/unitate, ceea ce ar insemna o scadere de 16,2 procente, pana la sfarsitul lui 2010.

Potrivit analistilor, economia din zona euro se va majora cu 1,2 procente, in acest an, comparativ cu 2,7 procente, in Statele Unite, si 1,35% in Japonia. Avand in vedere ca economiile din SUA si Asia se vor redresa la un ritm mai alert, nu este nici un motiv pentru a paria pe euro.

Prezent la Forumul Mondial Economic din Davos, Elvetia, care s-a incheiat duminica, economistul Nouriel Roubini, unul dintre putinii care a prezis criza economica, a declarat ca, in doi ani, am putea asista la "distrugerea uniunii monetare".

Investitorii nu prea se mai gandesc la Europa, insa, in Statele Unite, lucrurile stau diferit. In ultimele 15 saptamani, s-a observat o continua majorare a investitiilor in actiunile tranzactionate pe piata americana. Motivele? In zona euro, datoriile vor ajunge la 84% din produsul intern brut, in acest an, in crestere fata de nivelul de 66% din 2007. In schimb, in SUA, datoriile reprezinta "doar" 60% din PIB.

"Bancile centrale cauta modalitati de a cumpara si altceva in afara de euro. Moneda europeana a fost supraevaluata. Cele mai bune zile le-a avut cand se pozitiona contra dolarului, iar acum isi pierde acel statut", a spus Adnan Akant, seful departamentului de schimburi valutare din cadrul Fischer Francis Trees & Watts, din New York.

Pe de alta parte, unii investitorii cred ca se exagereaza in privinta efectelor negative ale scaderii monedei europene. "Euro este ieftin in acest moment. Vom folosi mediul emotional de pe aceasta piata pentru a construi o pozitie de lunga durata, bazata pe euro. Mai devreme sau mai tarziu, vom avea de castigat", a spus Werner Eppacher, care gestioneaza 15 miliarde de dolari anual, ca sef al DWS Investment, din Frankfurt.

De asemenea, Fabrizio Fiorini, de Aletti Gestielle, companie ce inveseste 10 miliarde de dolari anual, crede ca problemele din Europa nu vor dura prea mult timp. "Dupa aceasta furtuna, putem castiga din nou, pe fondul deprecierii dolarului", a spus acesta.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#datorii, #dolar, #economie, #euro, #europa, #investitori , #stiri Nouriel Roubini