Lazea despre "criza reloaded" : Nu vreau sa fiu Cassandra, dar se poate intampla orice

Marti, 14 Iunie 2011, ora 18:14
2482 citiri
Lazea despre "criza reloaded" : Nu vreau sa fiu Cassandra, dar se poate intampla orice

"Este suficient ca un grup mare de decidenti sa aiba o perceptie negativa ca acest lucru sa se transforme in profetii autodefinite. (…) Nu vreau sa fac pe Cassandra si nici sa fiu prevestitorul relelor, dar este posibil sa se intample orice. Trebuie sa fim pregatiti pentru orice fel de miscare", a declarat Valentin Lazea, economist sef BNR, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Cresterea economica la nivel global se va orpi in 2013, potrivit lui Nouriel Roubini…

Nu sunt numai previziunile lui Nouriel Roubini.

Exista un curent mai larg de opinie care spune ca lectiile crizei nu au fost bine invatate si ca acele masuri de tip quantitative easing 1 sau 2 nu fac decat sa prelungeasca criza si s-o amane pentru viitor.

Au loc dezbateri mari atat in SUA cat si in Europa cu privire la metodele cele mai bune de iesire din criza, sau daca nu cumva injectarea de lichiditate pe scara mare n-ar trebui retrasa.

Pietele de capital sunt tot mai nervoase si penalizeaza acele grupuri de tari care nu dau dovada ca si-ar ajusta finantele si care nu-si pun in ordine sistemele bancare si cele financiare.

Nimeni nu este profet in tara lui, dar nu putem exclude acest scenariu de reoprire a economiei.

Cu totii isi rostogolesc datoriile publice si private. Cum s-ar putea intoarce acest lucru impotriva noastra?

Asta ar fi intr-adevar un scenariu nefericit, acela in care noi ca tara sa ne fi facut temele, sa ne realizam tintele de deficit, dar din cauza faptului ca alte tari din Europa nu si-au facut temele, sa fim tratati ca ceilalti si sa intram nevinovati in acelasi pachet.

Este una din ironiile istoriei, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne mai facem temele.

Cat de expusa este Romania la criza datoriilor suverane din Europa?

In mod direct, pe cifre nu ar trebui sa fim foarte expusi.

Cifrele noastre financiare ne plaseaza undeva pe la mijlocul celor 27 de tari, intre pozitiile 10-14, nu suntem in grupul tarilor imediat vulnerabile.

Mai importanta este perceptia decat realitatea.

Este suficient ca un grup mare de decidenti sa aiba o perceptie negativa ca acest lucru sa se transforme in profetii autodefinite.

Este posibil sa vedem un scenariu in care masurile de austeritate luate pana acum sa fie insuficiente si sa fim nevoiti sa luam alte masuri de austeritate? Cat de mare este gradul de suportabilitate al populatiei?

Populatia, in pofida primei impresii, a inteles nevoia de austeritate si a acceptat aceste masuri intelegand ca sunt inevitabile.

Nu avem ca scenariu central o repetare a crizei, insa nu o excludem.

Nu vreau sa fac pe Cassandra si nici sa fiu prevestitorul relelor, dar este posibil sa se intample orice.

Trebuie sa fim pregatiti pentru orice fel de miscare.

Chinezii au tras un semnal de alarma cu privire la datoria mare a SUA si au spus ca statul american este in pragul falimentului. China este cel mai mare creditor al SUA…

SUA intotdeauna au avut capacitatea de a se reinventa.

Cand s-au aflat intr-o situatie foarte delicata au gasit institutii care au reaprins un anumit idealism si o anumita energie care i-a salvat.

Acum, sunt dezbateri furtunoase intre republicani si democrati cu privire la masurile care ar trebui luate si au ajuns in momentul deciziv cand trebuie sa se reinventeze.

In mod clar, la nivel economic, lucrurile nu mai pot merge ca pana acum si cineva trebuie sa spuna "e destul".

Daca se mai doreste ca SUA sa fie principala putere a lumii, lucrurile trebuie sa se schimbe definitiv.

Sa speram ca elitele si cetatenii vor gasi puterea sa se reinventeze cum au facut-o si-n alte dati in istorie.

Interviu realizat de Oana Dumitroiu

Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, mesaj dur pentru români: „Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități”
Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, mesaj dur pentru români: „Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități”
Economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, a declarat în cadrul unui interviu recent că românii trăiesc peste posibilități, punctând acid faptul că...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#criza, #criza datorii suverane europa, #faliment sua, #masuri austeritate, #previziuni nouriel roubini, #sua, #valentin lazea , #stiri Nouriel Roubini