Moody'a a scazut ratingul Greciei cu trei trepte

Luni, 25 Iulie 2011, ora 11:20
1790 citiri
Moody'a a scazut ratingul Greciei cu trei trepte

Ratingul Greciei a scazut de la Caa1 la Ca, Moody's considerand ca programul de sustinere anuntat de UE va duce la pierderi economice majore pentru creditorii privati ai datoriei statului elen, conform NewsIn.

Perspectivele de rating reflecta incertitudinea asupra valorii exacte de piata a titlurilor de stat, Institutul pentru Finantele Internationale evaluand pierderile investitorilor la mai mult de 20%, precizeaza Moody's.

La randul sau, agentia Fitch Ratings a anuntat, vineri, ca va declara Grecia in incapacitate partiala de plata ca urmare a implicarii sectorului privat in noul program de salvare a tarii, dar a apreciat ca reducerea dobanzilor si prelungirea termenelor de rambursare a imprumuturilor reprezinta sansa redobandirii solvabilitatii.

Bancile si alti investitori privati vor contribui cu 37 de miliarde de euro la noul pachet de salvare destinat Greciei. Implicarea unor creditori comerciali in acordarea de asistenta Greciei a fost unul dintre cele mai spinoase subiecte ale discutiilor care au dus, joia trecuta, la acordul liderilor europeni in privinta Greciei, si care implica sprijin din partea Fondului Monetar International.

Franta si Banca Centrala Europeana erau impotriva, temandu-se ca ar putea genera o criza bancara la nivel european, ar putea impinge Spania si posibil Italia in prapastie si chiar ar pune in pericol solventa insesi BCE.

Germania insista insa ca sectorul privat sa preia o parte din responsabilitate. "Grecia este un caz special", a pledat cancelarul Angela Merkel, citata de BBC News.

Un alt argument impotriva implicarii unor creditori non-guvernamentali a fost acela ca orice miscare ce ar permite tarii o rambursare in conditii mai blande va fi vazuta de agentiile de rating ca o recunoastere tacita a faptului ca Grecia nu-si poate sustine imprumuturile, ceea ce ar pune-o intr-o situatie de "incapacitate partiala de plata".

Aceasta situatie ar limita capacitatea anumitor institutii, inclusiv BCE, de a continua sa imprumute bani Greciei, pentru ca asa ii impun propriile sale reguli.

Premierul elen, Georgios Papandreou, a salutat intelegerea la care au ajuns liderii UE. "Avem acum un program si un pachet de decizii ce creeaza o administrare sustenabila a indatorarii Greciei. Iar in final, va insemna, desigur, nu numai finantarea unui program, dar si usurarea unei poveri ce apasa asupra poporului grec", a comentat Papandreou.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a dat asigurari ca sectorul privat nu se va implica si in Irlanda si Portugalia, insa aceste tari ar putea beneficia de pe urma reducerii ratei dobanzii.

Profesorul Nouriel Roubini, de la Stern School of Business, cel care a prezis actuala criza, a declarat ca desi la summit s-a spus ca restructurarea datoriei Greciei este un caz exceptional, "peste un an, Portugalia si Irlanda vor necesita aceleasi facilitatii".

#grecia, #grecia criza, #grecia faliment, #grecia rating, #moodys , #stiri Nouriel Roubini