Nouriel Roubini: Capitalismul se autodistruge

Vineri, 12 August 2011, ora 13:47
3981 citiri
Nouriel Roubini: Capitalismul se autodistruge

Economistul Nouriel Roubini, poreclit Dr. Doom, din cauza previziunilor apocaliptice pe care le face, a lansat, recent, o noua ipoteza:  capitalismul se autodistruge si a confirmat, cel putin partial, una dintre afirmatiile lui Karl Marx, care declara ca, la un moment dat, sistemul capitalist poate face implozie.

In opinia lui Marx, capitalismul creaza doua clase majore: cea burgheaza, superioara si clasa proletariatului.  De asemenea, Marx aprecia ca membrii clasei din urma se vor rascula impotriva primilor, nemultumiti de faptul ca trebuie sa isi vanda forta de munca pentru a putea trai.

Cu alte cuvinte, muncesc pentru un salariu fix si nu pentru a putea primi o parte din profitul total obtinut.

Fara sa se consulte cu Roubini despre acest comentariu, Gina Sanchez, din cadrul Roubini Global Economics sustine ca acesta este felul economistului de a reactiona la frustrarile legate de parlamentari si politicieni, care au aruncat o multime de bani, la problema economica mondiala, dar cu toate acestea, nu au stiut cum sa gestioneze competent capitalul disponibil.

„Avem nevoie de mai multe locuri de munca si avem nevoie de oameni care sa renunte la somaj si sa se intoarca in piata muncii”, sustine ea.

Sanchez merge chiar si mai departe si sustine ca pulsul economic se poate lua consultand bilantul pietei muncii, pentru ca „acestea sunt numerele care conteaza cu adevarat”.

Tocmai pentru ca aceste date au inregistrat cote record, Dr Doom este ingrijorat ca economia ar putea fi inghitita de „prapastia care ameninta recesiunea de la nivel mondial”.

In opinia lui Roubini, ce se intampla in urmatoarele doua, trei luni, va trasa, probabil directia economiei.

Economistul este de parere principala problema va aparea de abia dupa ce comisia Congresului american va anunta noile masuri de austeritate. „El crede ca austeritatea, in actualul context economic, este foarte periculoasa”, mai explica Sanchez.

„Suntem intr-o perioada instabila”, adauga ea. Economia a inregistrat cresteri usoare, dar nu sustenabile. Fie vom obtine un raspuns politic, fie cadem inapoi in recesiune”, mai spune Sanchez.

 

„Suntem intr-o recesiune de tip W si pentru a preintampina o alta recesiune de tip W, trebuie sa vedem mai multe masuri fiscale din partea bancilor centrale”, sustine Roubini, intr-un interviu pentru Wall Street Journal”.

Intrebat de catre prezentator daca este suficienta masura adoptata de Trezoreria SUA, care a anuntat ca va mentine ratele in apropiere de zero, pana la mijlocul anului 2013, Roubini a zis ca nu crede acest lucru.

Economistul considera ca pentru stabilizarea pietei muncii ar fi trebuit sa se creeze cel putin 150.000 de noi locuri de munca si nu doar 50.000 cat au indicat cifrele pentru iulie.

"Singurul motiv pentru care rata somajului nu a urcat, ci a coborat a fost faptul ca 200.000 de oameni au parasit piata muncii", considera Roubini.

Acesta este de parere ca  rata somajului a scazut pentru faptul ca oamenii sunt atat de descurajati incat abandoneaza pur si simplu piata muncii".

Roubini a mai spus ca desi in mod formal nu suntem in recesiune, datele de crestere sunt atat de slabe incat americanii se vor simti ca si cum ar fi intr-o recesiune.

De asemenea, orice incercare a Rezervei Federale de a cumpara active de pe piata (quantitative easing) pentru a insufleti economia se va dovedi un esec. Acest lucru se poate observa si prin scaderea tot mai mare a sumelor alocate pentru acest program.

#capitalism, #nouriel roubini, #previziuni dr doom, #roubini , #stiri Nouriel Roubini