ROUBINI: Grecia sa paraseasca zona euro!

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 18:44
2604 citiri
ROUBINI: Grecia sa paraseasca zona euro!

Grecia este blocata intr-un cerc vicios al datoriilor din care pare ca nu va iesi fara sa fie lovita de faliment, competitivitate scazuta si depresie profunda, a declarat Nouriel Roubini pentru Financial Times.

Accentuata de o austeritate fiscala draconica, datoria publica se indreapta spre 200% din PIB.

Pentru a scapa, Grecia trebuie sa accepte un default organizat, o iesire voluntara din zona euro si o revenire la drahma "cu capul sus", spune economistul Nouriel Roubini, supranumit si Dr Doom.

Chiar daca Greciei  i s-ar oferi ajutor semnificativ pentru datoria publica, statul elen nu poate reveni pe un trend de crestere economica fara competitivitate.

Singura modalitate prin care statul elen ar putea redevi competitive ar fi deprecierea modenei, lucru putin probabil in cazul euro.

O reducere rapida a costurilor unitare, prin reforme structurale este la fel de putin probabila.

Germania a avut nevoie de 10 ani pentru a-si restabili in acest mod competitivitatea. Grecia, in schimb, nu-si poate permite sa stea in “depresie” un deceniu.

O alta optiune ar fi o deflatie rapida a preturilor si salariilor, cu riscul de a suporta  cinci ani de adancire a depresiei, facand datoria publica nesustenabila.

Prin urma, spune Roubini, singura solutie ramane parasirea regiunii.

O intoarcere la moneda nationala si o depreciere brusca ar restabili rapid competitivitatea si ar duce statul pe un trend pozitiv, la fel cum s-a intamplat in Argentina.

“Bineinteles, acest proces va fi traumatizant. Problema cea mai importanta ar fi pierderile de capital pentru bancile din zona euro, insa acest lucru poate fi depasit.

Argentina a trecut prin acest proces in 2001, cand s-a intors la moneda nationala. America a facut ceva similar, in  1993, cand a depreciatedolarul cu 69% si a abrogate clauza de aur”, a mai subliniat Roubini.

Marile banci din zona euro  vor suferi pierderi majore in acest proces, insa pagubele colaterale ar putea fi limitate in cazul in care procesul de iesire din zona euro a Greciei ar fi unul ordonat si in cazul in care statul elen ar primi sprijin international pentru a recapitaliza bancile grecesti.

Grecia nu este singura in aceasta situatie.

Alte state europene periferice urmeaza exemplul grecesc.

Portugalia, de exemplu, ar putea fi nevoita in cele din urma sa-si restructureze datoriile si paraseasca zona”, a mai precizat Roubini.

Potrivit lui Dr Doom, restructurarea datoriei grecesti nu va salva tara, intrucat economia elena nu poate fi competitiva in sistemul euro. Grecia are nevoie de o devalorizare a monedei, ceea ce euro nu permite, de aceea singura solutie ramane default-ul.

#zona euro, #default grecia, #intrare incapacitate plata, #criza datorii grecia, #grecia drahma, #nouriel roubini, #dr doom , #stiri Nouriel Roubini