Roubini: Relaxarea cantitativa nu este de ajuns pentru salvarea zonei euro

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 09:16
4056 citiri
Roubini: Relaxarea cantitativa nu este de ajuns pentru salvarea zonei euro
Foto: CNBC

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, va anunta joi masurile incluse in programul de relaxare cantitativa (QE) creionat de membrii Consiliului Executiv al institutiei pentru revigorarea economica a zonei euro.

Pana in prezent, sursele din interiorul BCE sustin ca acesta va fi un program implementat cu restrictii impuse de catre cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Acest aspect naste destule comentarii referitoare la sansele de succes ale programului conceput de catre institutia bancara.

Profetul crizelor, Nouriel Roubini, trage un semnal de alarma de la Davos: "Realxarea cantitativa nu este de ajuns pentru salvarea zonei euro", afirma acesta intr-un interviu acordat agentiei Reuters.

Pe muchie de cutit

Toti ochii sunt atintiti joi pe Frankfurt, unde Mario Draghi este asteptat sa precizeze modul in care se va implementa programul de relaxare cantitativa, valoarea acestuia si durata.

Dupa intalnirea de miercuri a lui Draghi cu membrii Consiliului Executiv, se pare ca s-a stabilit ca nivelul lunar al infuziei de bani in economia europeana sa fie de 50 de miliarde de euro, incepand cu luna martie.

Pentru oficialii BCE, masa monetara introdusa ar fi indeajuns de mare pentru a ridica treptat nivelul inflatiei si a reporni motoarele economiei.

Cel mai probabil, Germania va insista pentru asumarea riscului pe achzitia de titluri de stat de catre fiecare banca centrala, desi nu se stie daca va exista si un plafon al sumelor investite in fiecare stat si nici durata si plafonul maxim ale programului de relaxare cantitativa.

Un program derulat pentru un an ar insemna introducerea unei mase monetare de 600 de miliarde de euro in economia zonei.

Bloomberg: BCE va injecta pana la 1.100 miliarde euro pentru redresarea zonei euro

Varianta creditata de catre Bloomberg, a unui program extins pana la sfarsitul lui 2016, impinge suma dincolo de pragul de 1.000 de miliarde.

Ministrul de Finante al Irlandei este unul dintre contestatarii masurii de asumare a riscurilor de catre fiecare banca centrala in parte.

Richard Barwell, economist RBS, vede si el aceasta masura ca o lipsa de unitate in cadrul UE, dar isi manifesta speranta ca fiecare stat va putea solicita suma necesara pentru redresarea economiei: "Pot trece peste acest aspect, atata vreme cat nu se impun limite la absorbtia sumelor de catre fiecare stat", spune economistul, pentru The Independent.

Nouriel Roubini crede, de asemenea, ca un program de 600 de miliarde de euro s-ar putea dovedi insuficient.

"Pietele asteapta deja acest anunt, iar o prima varianta de 500 de milarde de euro a fost deja avansata, ceea ce inseamna si ca ar putea fi rapid absorbita. Trebuie sa mizeze pe un program de relaxare cantitativa de peste 1.000 de miliarde de euro", sustine Roubini.

Relaxarea cantitativa nu e suficienta

Pentru profesorul de economie, cunoscut si ca "profet al crizelor", opozitia Germaniei de a adauga programului de relaxare cantitativa o componenta de stimului fiscali pe intreaga zona euro are un puternic impact negativ.

"Banca Nationala a Elvetiei a aplicat propria metoda de relaxare cantitativa prin masurile adoptate saptamana trecuta, dar pare ca a pierdut aceasta batalie. In acest moment exista un risc de instabilitate financiara si de deflatie. Este o provocare cu care ne confruntam!

Dupa toti acesti ani de masuri conventionale de politica monetara avem in continuare o crestere economica anemica si suntem panditi de pericolul deflatiei.

Relaxarea cantitativa, ca masura singulara, nu este suficienta. Chiar si Mario Draghi a recunoscut existenta unei probleme cu lipsa de cerere agregata. Pentru a rezolva aceasta problema ai nevoie de relaxare cantitativa, relaxare a creditelor si masuri temporare de aplicare a stimulilor fiscali.

Din nefericire, Germania se opune masurii de aplicare a stimulilor fiscali pentru zona euro si in special pentru Germania.

Prin urmare, impactul programului de relaxare cantitativa initiat de BCE nu va fi atat de puternic pe cat ar fi fost daca venea insotit de o politica fiscala adecvata", a comentat Roubini, intr-un interviu acordat Reuters.

Piata americana ramane in asteptare

Chiar daca raportul prezentat de presedintele SUA, Barack Obama a dat sperante investitorilor de pe piata americana, Roubini nu crede ca Rezerva Federala isi va permite sa riste o ridicare a nivelului dobanzii cheie mai devreme de toamna acestui an.

"Statele Unite se apropie, de asemenea, de zona deflatiei. Ritmul de crestere economica este ridicat, piata muncii este in crestere, dar pretul scazut al petrolului tine nivelul preturilor pe loc.

Nivelul inflatiei se reduce prea rapid pentru ca Rezerva Federala sa anunte o crestere a dobanzilor in iunie. Trebuie sa asteptam un pic mai mult. Probabil anuntul de modificare a dobanzii cheie va fi facut in septembrie", apreciaza Roubini.

Sa ne asteptam la surprize

Nu este nici un moment bun sa te expui riscurilor, considera Nouriel Roubini.

Riscurilor economice si financiare li se adauga un nivel crescut de turbulente politice in principalele piete internationale si o fragilitate crescuta a echilibrului geopolitic.

"Presedintii corporatiilor ar trebui sa se astepte la o perioada presarata cu surprize, riscurile sunt in crestere atat din punct de vedere economic, financiar, politic sau geopolitic.

Trebuie sa dai dovada de o gandire inovativa. Ne-am confruntat deja cu o surpriza pe piata valutara saptamana trecuta. Vor fi surprize politice. Acum un an nimeni nu-si imagina ca acest conflict ruso-ucrainean va avea un impact atat de mare la nivel global.

Sunt ingrijorat si de faptul ca China nu duce la capat planul de reforme necesar pentru retehnologizare si cresterea consumului. Nu o sa fie o prabusire a economiei chineze, dar nu o sa reprezinte nici un parcurs usor. Cred ca vom inregistra o crestere economica in China sub 6% anul acesta.

O incetinire a ritmului de crestere economica in China va afecta exportul de materii prime si va genera o scadere a pretului la minereu de fier si alte metale. Acest lucru poate afecta atat economiile dezvoltate, cat si pietele emergente.

Australia ar putea fi afectata direct din cauza legaturilor comerciale pe care acest stat exportator de materii prime le are cu zona asiatica. O scadere a performantei economice in China se va resimti atat la nivel global, cat si in toata Asia", a mai spus Nouriel Roubini.

#Nouriel Roubini relaxare cantitativa, #program relaxare cantitativa, #masuri BCE euro , #stiri Nouriel Roubini