Bode: Statul poate sustine financiar cel mult 40% din EnergoNuclear

Luni, 07 Mai 2012, ora 18:14
1475 citiri

Guvernul nu poate sustine financiar o participatie mai mare de 40% din compania mixta care ar urma sa investeasca patru miliarde de euro pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, a declarat luni ministrul interimar al Economiei, Lucian Bode.

"Au fost discutii cu companii canadiene (pentru participarea la constructia reactoarelor 3 si 4 - n.r.) si din Coreea. Le-am spus tuturor ca dimensiunea financiara a Romaniei nu poate depasi 40% din actiuni", a afirmat Bode intr-o conferinta de presa.

Compania mixta creata pentru derularea investitiei este EnergoNuclear, controlata in proportie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. Ceilalti actionari sunt grupul italian de utilitati Enel, care detine 9,15% din titluri, si ArcelorMittal Romania, care are o participatie de 6,2%.

Bode a adaugat ca, la fel ca in cazul proiectului de peste un miliard de euro al hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, si la proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4 problema este finantarea.

Centrala nuclearelectrica de la Cernavoda a fost proiectata sa functioneze cu cinci reactoare din tehnologia canadiana CANDU, dar deocamdata functioneaza doar doua unitati. Statul incearca de peste patru ani sa construiasca alte doua unitati, insa nu gaseste investitori.

In 2010 patru companii acceptate in proiect s-au retras - CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia).

In luna aprilie, un director din Ministerul Economiei declara ca potentialii investitori in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda asteapta o evaluare "mai apropiata de realitate" a proiectului, estimat de autoritati la patru miliarde de euro, iar daca statul nu atrage companii in proiect are varianta de a construi un singur reactor.

#participatie stat reactoare Cernavoda, #constructie reactoare Cernavoda, #investitori reactoare Cernavoda , #Investitii