Succesul Nuclearelectrica la BVB depinde de reactia investitorilor straini

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 12:18
1604 citiri
Succesul Nuclearelectrica la BVB depinde de reactia investitorilor straini
Statul vinde 10% din actiunile Nuclearelectrica prin oferta publica

Listarea la Bursa de Valori Bucuresti a 10% din actiunile Nuclearelectrica este o actiune pozitiva venita din partea statului, chiar daca efectul cotarii acestui pachet nu va avea efectul asteptat, investitorii pe terman lung, din categoria investitorilor institutionali, fiind interesati de mai multe titluri.

Listarea Nucelarelectrica poate fi considerata o oportunitate pe piata de capital, deoarece aceste actiuni nu au restrictii ca cele ale SIF-urilor sau Fondul Proprietatea, putand fi luate in consideratie pentru investitii pe termen lung si de fondurile romanesti de pensii, alaturi de cei institutionali.

Oferta publica pentru vanzarea pachetului de actiuni emise de Nuclearelectrica este prima initiata de BVB, intr-o conjunctura macroeconomica favorabila, in care fundamentele economice ale Romaniei pot atrage investitorii straini, mai ales ca aceasta societate de stat, singurul astfel de operator pe plan local, care detine doua dintre cele mai eficiente centrale nucleare cu productie stabila de energie ieftina, va plati, in mod constant, dividende, se arata in nota de analiza a TradeVille.

Investitorii straini, cheia de succes a ofertei Nuclearelectrica

Succesul ofertei publice primare pentru vanzarea actiunilor Nuclearelectrica desfasurata la BVB va avea succes numai daca isi vor manifesta interesul si investitori straini.

Dupa incheierea ofertei publice desfasurate prin bursa, in piata se asteapta sa apara si speculatori, interesati mai ales datorita reducerilor care se acorda investitorilor mici, care vor fi stimulati sa vanda titlurile in primele zile de tranzactionare, apreciaza surse din piata de capital.

"Consideram ca oferta publica initiala de vanzare a unui pachet de 10% din actiunile Nuclearelectrica le ofera investitorilor mici o buna ocazie speculativa, indeosebi in cazul subscrierilor in primele trei zile, care beneficiaza de un discount de 8%. Folosind un model de evaluare al dividendelor care ar putea fi platite de companie in urmatorii ani, am calculat un pret tinta de 12,17 RON pentru urmatoarele 12 luni si apreciem ca interesul investitorilor institutionali va sustine cotatia actiunilor SNN in primele sedinte de tranzactionare", se arata in raportul TradeVille.

"Deocamdata, exista o retinere, la nivel international, fata de investitiile in industria nucleara. Marele semn de intrebare este legat de participarea investitorilor straini. Evolutia actiunilor poate fi diferita, in functie de interesul manifestat. Daca oferta publica sa va incheia la limita, atunci pretul actiunilor se va reduce, insa daca investitorii interesati nu vor putea sa cumpere pachetul, atunci pretul va creste automat", a adaugat Radu Craciun, director adjunct, Eureko Pensii

Puncte de atractie pentru actiunuile Nuclearelectrica

Actiunile Nuclearelectrica sunt interesante pentru jucatorii de pe piata de capital datorita strategiei energetice a statului roman, care prevede cresterea ponderii energiei nucleare, ceea ce ar implica constructia a doua noi reactoare. De asemenea, liberalizarea pietei energetice din Romania, care reprezinta o oprtunitate de crestere a veniturilor si profitabilitatii, cea ce poate influenta pozitiv investitorii, se mai arata in raportul TradeVille.

Venituril estimate de stat din vanzarea a 10% din Nuclearelectrica

Satul roman estimeaza ca prin cotarea a 10% din actiuni Nuclearelectrica (25.368.236 titluri) la BVB va strange intre 284 de milioane de lei (peste 63 milioane de euro) si 380,5 milioane de lei (85 milioane de euri. euro).

Pretul minim din oferta este de 11,2 lei, iar maximul de 15 lei, iar 85% din oferta este dedicata investitorilor institutionali, 10% este transa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.

Noi titluri, asteptate la bursa

Dupa listarea actiunilr Nuclearelectrica, statul roman are in plan si cotarea la bursa, in acest an, 10% din actiunile Romgaz, fiind urmata de un pachetul majoritar de actiuni al Electrica, pana in aprilie 2014, precum si de listarea a 10% din titlurile Hidroelectrica, peste un an.

#listare Nuclearelectrica, #cotare actiuni, #BVB bucuresti, #privatizare nuclearelectrica , #Investitii