UPDATE Listarea Nuclearelectrica pe Bursa, un semnal pozitiv pentru piete. Cat vrea statul sa obtina

Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 18:06
2010 citiri
UPDATE Listarea Nuclearelectrica pe Bursa, un semnal pozitiv pentru piete. Cat vrea statul sa obtina
Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie

Strategia de privatizare a companiei Nuclearelectrica a fost aprobata in sedinta de Guvern de miercuri, iar ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, spera ca statul sa obtina un pret cat mai mare, maximul posibil fiind de 350 milioane de lei.

Listarea companiei de stat reprezinta un semnal pozitiv pentru piata de capital din Romania, crede brokerul Florin Hantila, managerul de fond al Certinvest, pentru ca "piata de capital are nevoie de noi emitenti si de diversificare, chiar daca aceasta companie se afla in sectorul energetic, deja puternic reprezentat pe Bursa".

Ministrul delegat pentru Energie spera sa obtina, din vanzarea pachetului de 10%, maximul posibil de 350 milioane de lei, ceea ce plaseaza valoarea companiei Nuclearelectrica intre 3 si 3,5 miliarde de euro, spune brokerul, pentru Business24.

In opinia managerului de fond al Certinvest, "3,5 miliarde de euro reprezinta o valoare justa, pentru valoarea intrinseca a companiei" dar, in acelasti timp, nu trebuie sa uitam ca listarea vine intr-un context dificil pe piata.

"Compania nu este un producator integrat de energie, cum sunt alte firme, precum CEZ, deci ar putea avea anumite piedici din partea unor investitori institutionali poate externi, care, prin mandatul lor, sa aiba o serie de oprelisti in momentul in care vor sa investeasca in companii cu generare exclusiv nucleara", explica Florin Hantila.

Privatizarea Nuclearelectrica, amanata de mai multe ori

Oferta publica de vanzare a unor actiuni nou emise ale Nuclearelectrica, reprezentand 10% din capitalul social actual, era prevazuta, initial, pentru luna mai, dupa ce mai multe alte termene au fost depasite in ultimii 10 ani.

Ministrul Constantin Nita a devenit celebru cu declaratia confuza "Daca tot stric tot in sistemul energetic, merg pana la capat. Nu cred ca vindem actiunile la Petrom, am in vedere un alt mod de lucru."

Intrebat de ce crede ca privatizarea Nuclearelectrica a fost amanata de atatea ori, specialistul in Energie, Jean Constantinescu, crede ca ar fi vorba despre "o incurcatura administrativa".

"Daca ministrul Nita ar fi gasit o solutie pentru constructia reactoarelor trei si patru, actiunile Nuclearelectrica ar fi crescut foarte mult. Acesta ar fi un motiv foarte bun pentru intarzierea listarii", spune expertul.

Pe de alta parte, in opinia sa, Nuclearlectrica este vazuta ca o companie redutabila. "Este adevarat, in ultimii ani de zile, a avut directori numai din afara domeniului, care nu au facut ca imaginea sa devina asa cum ar fi meritat Nuclearelectrica", mai adauga Constantinescu.

Atentie la "baietii destepti"

Cu ocazia conferintei de presa organizata dupa anuntul de listare al Nuclearelectrica, ministrul delegat pentru Energie a mai precizat ca "toata lumea trebuie sa fie atenta la contractele bilaterale".

"Ce s-a intamplat cu baietii destepti face ca toata lumea sa fie atenta la contractele bilaterale. Trebuie sa fie stabilita durata si, sigur, fiecare sa isi calculeze riscul. De aceea s-a ajuns in situatia Hidroelectrica, pentru ca nu s-a luat in calcul riscul deprecierii pretului de vanzare", a explicat Nita.

Ministrul delegat pentru Energie a spus ca va fi scos la vanzare un pachet minoritar, de 10% si ca un pachet de 85% va fi distribuit actionarilor majoritari.

Privatizarea Nuclearelectrica, dupa modelul Transgaz?

Potrivit unui proiect de hotarare de guvern, actiunile ar urma sa fie impartite in trei transe, similar ofertei de la Transgaz. Una va fi destinata investitorilor institutionali si salariatii Nuclearelectrica, iar alte doua destinate investitorilor de retail, in functie de volumul subscrierilor, potrivit proiectului, citat de Mediafax.

Inainte de listarea la Bursa, Nuclearelectrica va emite actiuni noi, pentru majorarea capitalului cu 11,077%, din care 10% vor fi vandute la bursa, iar 1,077% vor putea fi cumparate de Fondul Proprietatea, in baza dreptului de preferinta.

Fondul Proprietatea detine aproape 10% din actiunile Nuclearelectrica

Fondul Proprietatea detine in prezent 9,72% din actiunile Nuclearelectrica, insa cel mai probabil nu va cumpara actiunile care ii revin la majorarea capitalului, avand in vedere unele declaratii din luna aprilie ale managerului FP, Greg Konieczny. In AGA de bilant din luna aprilie, Konieczny le-a spus actionarilor ca Fondul Proprietatea ar participa la ofertele pe care le va derula statul doar daca va primi un discount foarte mare.

Daca actiunile ar fi fost vandute la pretul la care Fondul Proprietatea a evaluat participatia sa la Nuclearelectrica, la finele lunii aprilie, valoarea ofertei pentru 10% din titlurile producatorului de energie ar fi fost de aproape 666 milioane lei (154 milioane euro).

Listarea Nuclearelectrica este intermediata de consortiul format din firmele de brokeraj Swiss Capital si BT Securities. Compania este sub autoritatea Ministerului Economiei, statul detinand 90,28% din actiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Constantin Nita Nuclearlectrica, #privatizare Nuclearelectrica 2013, #actiuni Nuclearelectrica , #Management