11 companii din SUA vor participa la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 16:23
4456 citiri
11 companii din SUA vor participa la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

O delegatie formata din 11 oameni de afaceri americani din industria energiei nucleare viziteaza marti centrala nucleara de la Cernavoda pentru a explora oportunitatea de a participa la constructia reactoarelor 3 si 4 si a altei centrale nucleare, anunta Ambasada SUA la Bucuresti, informeaza NewsIn.

Delegatia este condusa de sectia comerciala a Ambasadei SUA din Romania, iar deplasarea a fost organizata pentru a prezenta ofertele companiilor americane personalului tehnic de la Nuclearelectrica si Energonuclear.

"Grupul exploreaza oportunitatea de a participa la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, cat si la constructia unei noi centrale nucleare. Cele 11 companii ofera o varietate de servicii si tehnologii, cum ar fi software de proiectare, management de proiecte, echipament analitic, simulatoare, componente, noi tehnici nucleare si gestionarea deseurilor", explica Ambasada SUA.

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a oferit luni seara o receptie pentru a facilita legatura intre companiile americane si sectorul de afaceri roman si reprezentanti ai Guvernului roman.

"Energia nucleara atrage noi interese, avand in vedere ca tarile incearca sa isi sporeasca si sa isi diversifice resursele energetice, sa imbunatateasca securitatea energetica si sa asigure o altenativa mai ecologica la combustibilii fosili. SUA au fost lideri in toate sectoarele acestei industrii, de la design la eliminarea deseurilor", a spus Gitenstein la receptie.

"Westinghouse este convins ca industria nucleara din Romania ofera oportunitati considerabile pentru companii ca ale noastre", a adaugat si Michael Pelle, directorul general al WEC Europa.

Companiile americane care participa in aceasta delegatie sunt AMEC, Autodesk, Babcock si Wilcox, CH2M Hill, Froehling si Robertson, Hill International, Honeywell, Mathey Dearman, NuScale Power, Trax International si Westinghouse.

In prezent, la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda se desfasoara faza de pre-proiect, care ar trebui sa dureze 18 luni si sa fie gata anul viitor.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune ce mai probabil in 2017. Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW.

Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani.

Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati a inceput la 4 decembrie 2007. 

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#americani, #cernavoda, #constructie, #industrie, #nucleara, #reactoare , #stiri Nuclearelectrica