Activele cu care Nuclearelectrica participa la reactoarele 3 si 4 vor fi reevaluate

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 10:24
1058 citiri
Activele cu care Nuclearelectrica participa la reactoarele 3 si 4 vor fi reevaluate

Activele cu care Nuclearelectrica participa la capitalul firmei mixte care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda vor fi reevaluate, iar studiul de fezabilitate a proiectului va fi refacut, pentru a corespunde actualelor conditii ale pietei, au declarat surse apropiate discutiilor. 

"Probabil prin mai-iunie vom propune refacerea studiului de fezabilitate, deoarece cel existent este invechit", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate, care au adaugat ca preturile echipamentelor si materialelor necesare trebuie actualizate.

Oficialii Nuclearelectrica nu au putut fi contactati pentru declaratii.

Activele cu care compania va participa la contructia celor doua reactoare au fost evaluate in 2007 de firma Romcontrol Bucuresti la 350 milioane euro.

Constructia unitatilor 3 si 4, programata sa inceapa in acest an, va fi derulata de EnergoNuclear, firma mixta formata din Nuclearelectrica in asociere cu Enel (Italia), Electrabel (GDF Suez), CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), RWE (Germania) si ArcelorMittal Romania.

Nuclearelectrica detine 51% din EnergoNuclear, dar participatia sa ar putea sa scada.

Enel, Electrabel, CEZ si RWE detin fiecare cate 9,15% din actiuni, iar Iberdrola si ArcelorMittal Romania au cate 6,2% din titluri.

Valoarea estimata a proiectului este de patru miliarde euro, la care Nuclearelectrica va contribui, pentru a sustine participatia de 51%, cu 2,04 miliarde euro din fonduri proprii, imprumuturi garantate, sume rezultate din listarea la Bursa, cu o productie de 245 tone apa grea si cu active in natura, potrivit hotararii de Guvern pentru infiintarea EnergoNuclear.

Constructia celor doua reactoare nucleare ar urma sa fie finalizata in 2015-2016. 

Nuclearelectrica, unul dintre cei mai importanti producatori de energie, cu afaceri de circa 400 de milioane de euro, intentioneaza sa angajeze anul acesta circa 30-40 de oameni care vor intra intr-un program de pregatire pentru operarea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

"Societatea infiintata in scopul dezvoltarii unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda este EnergoNuclear, care are o structura de personal redusa, circa 30 de oameni.

Nuclearelectrica, pornind de la premisa ca va fi operatorul unitatilor 3 si 4, intentioneaza sa angajeze in cursul acestui an un numar de 30-40 persoane, reprezentand personal cheie de operare, cu scopul de a fi pregatiti pentru operarea grupurilor, aceasta in conditiile in care programele de pregatire sunt de lunga durata, 5-6 ani", spun reprezentantii Nuclearelectrica, citati de cotidianul Ziarul Financiar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#active, #nuclearelectrica, #reactoare , #stiri Nuclearelectrica