CE analizeaza proiectul de investitii al viitoarelor unitati 3 si 4 de la Cernavoda

Marti, 30 Iunie 2009, ora 17:04
2775 citiri
CE analizeaza proiectul de investitii al viitoarelor unitati 3 si 4 de la Cernavoda

EnergoNuclear, compania de proiect care va realiza reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda, a depus marti la Comisia Europeana documentatia de notificare a proiectului de investitii al unitatilor 3 si 4, conform art. 41 al Tratatului Euratom, potrivit Nuclearelectrica, conform NewsIn.

"CE urmeaza sa analizeze proiectul din punct de vedere al compatibilitatii cu prevederile Tratatului Euratom si sa transmita autoritatilor romane opinia asupra acestui proiect. Opinia favorabila a Comisiei Europene reprezinta o conditie pentru inceperea lucrarilor de constructii la cele doua unitati nucleare si totodata pentru posibila solicitare a creditului Euratom de catre Guvern", potrivit comunicatui emis marti de Nuclearelectrica.

Faza de pre-proiect pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care a demarat in acest an, dureaza 18 luni.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune dupa 2016. Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW.

Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati a inceput la 4 decembrie 2007.

 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#cernavoda, #investitii, #nuclearelectrica, #reactoare , #stiri Nuclearelectrica