Centrala de la Cernavoda, supusa verificarilor preventive

Vineri, 18 Martie 2011, ora 16:26
1525 citiri
Centrala de la Cernavoda, supusa verificarilor preventive

CNE Cernavoda a anuntat vineri ca a initiat activitati de verificare preventiva suplimentara a prevederilor existente, ca urmare a evenimentelor de la Fukushima si a asigurat comunitatile apropiate amplasamentului ca nu exista motive de ingrijorare asupra comportarii instalatiilor nucleare, precizeaza NewsIn.

Conducerea Societatii Nationale Nuclearelectrica monitorizeaza evolutia situatiei de urgenta generala de la Centrala Nuclearoelectrica Fukushima Daiichi din Japonia, declarata ca urmare a distrugerilor devastatoare cauzate de cutremurul si valul tsunami din data de 11 martie.

"Este de inteles ca in acest context sa apara o serie de intrebari si opinii legate de securitatea altor instalatii nucleare. Informatiile disponibile pana la acest moment sunt in continua evolutie, de aceea sunt premature orice analize si concluzii, inclusiv compararea acestei situatii cu centrala CNE Cernavoda sau alte centrale nucleare din Europa.

Centrala nucleara de la Cernavoda, care furnizeaza 20% din energia electrica in Romania, este o centrala robusta de tip CANDU 6, care utilizeaza combustibil nuclear uraniu natural, neimbogatit, iar racirea se face cu apa grea in circuit inchis, prezentand diferente majore de tehnologie fata de centrala de la Fukushima Daiichi, care foloseste uraniu imbogatit si raceste combustibilul cu apa usoara, producand abur radioactiv direct in reactor", spun reprezentantii CNE Cernavoda.

Tehnologia CANDU are un avantaj fata de celelalte tehnologii deoarece cantitatea de energie potentiala inmagazinata in reactor este cu mult mai mica decat in celelalte tipuri de reactoare racite cu apa usoara, incarcarea combustibilului se face saptamanal, fata de celelalte tipuri de reactoare incarcate anual si are mari rezerve de apa de racire in vasul reactorului (450 de tone de apa grea), iar chesonul reactorului in care este amplasat vasul reactorului contine aproximativ 500 de tone de apa usoara, care poate sa asigure o racire confortabila pana la restaurarea racirii normale, in caz ca aceasta se pierde.

CNE Cernavoda este proiectata impotriva efectelor unui cutremur, in baza unor studii autorizate elaborate de Centrul de Fizica Pamantului care au luat in considerare in mod conservativ istoria intregii regiuni, incluzand si zonele seismice cele mai apropiate, zona Vrancea si zona Sabla (muntii Balcani).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#centrala, #cernavoda, #verificari, #dezastru japonia, #pericol nuclear , #stiri Nuclearelectrica