Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FP risca sa piarda actiunile de la companiile energetice de stat

FP risca sa piarda actiunile de la companiile energetice de stat

Fondul Proprietatea risca sa piarda actiunile detinute la companiile energetice controlate de stat, aceste participatii urmand sa fie incluse in viitoarele companii energetice nationale, informeaza NewsIn.

Potrivit proiectului de OUG, participatiile Fondului Proprietatea la companiile care vor fi incluse in viitoarele companii energetice nationale ar putea fi compensate cu actiuni la alte societati comerciale.

Directorul Fondului, Daniela Lulache, a spus ca atat timp cat aceata ordonanta de urgenta ce vizeaza reorganizarea sistemului energetic este in faza de proiect, intentiile Guvernului trebuie privite doar ca o propunere.


"Este o discutie ce se poarta de foarte mult timp, dar ea nu a ajuns la final. Este evident ca in calitatea sa de actionar FP va trebui sa faca parte din aceste discutii si cu siguranta interesele FP nu vor fi ignorate", a spus Lulache.


Ea a adaugat ca Fondul va avea cu siguranta cai de a se opune acestui proiect de ordonanta, "dar este prematur sa spunem ca ne opunem atata timp cat nu stim care sunt masurile".


Fondul Propietatea detine in prezent 24,98% din actiunile Complexului Energetic Craiova, 24,93% din Complexul Energetic Turceni si 23,73% din Complexul Energetic Rovinari.


La Hidroelectrica, fondul detine putin sub 20%, la Nuclearelectrica putin peste 17%, iar la Romgazaproape 15%.


Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp pe bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti.


Insa termenul pentru listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.


Un pas important in vederea listarii a fost facut in 9 iunie, cand Comisia de selectie a administratorului, condusa de Enache Jiru, a anuntat ca Franklin Templeton Investment Management Ltd este castigatorul cursei pentru administrarea activelor Fondului Proprietatea, in conditiile in care a depus cea mai ieftina oferta.


Fondul de investitii american urmeaza sa primeasca avizul actionarilor in adunarea generala din 7 septembrie.


Totodata , Ministerul Finantelor Publice (MFP), actionarul majoritar al fondului - cu o detinere de 65% din capital - a fost mandatat sa prezinte saptamana viitoare Executivului, spre aprobare, forma finala a contractului cu Franklin Templeton Investment Management.


In primul semestru din acest an, Fondul Proprietatea a obtinut un profit net de 167,9 milioane lei (40 milioane euro), cu 47,4% mai mic decat castigul obtinut in intervalul similar din anul 2008, dar care reprezinta 79% din nivelul bugetat pentru acest an, de 212,45 milioane lei. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1012 ori