FP risca sa piarda actiunile de la companiile energetice de stat

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 16:46
1339 citiri
FP risca sa piarda actiunile de la companiile energetice de stat

Fondul Proprietatea risca sa piarda actiunile detinute la companiile energetice controlate de stat, aceste participatii urmand sa fie incluse in viitoarele companii energetice nationale, informeaza NewsIn.

Potrivit proiectului de OUG, participatiile Fondului Proprietatea la companiile care vor fi incluse in viitoarele companii energetice nationale ar putea fi compensate cu actiuni la alte societati comerciale.

Directorul Fondului, Daniela Lulache, a spus ca atat timp cat aceata ordonanta de urgenta ce vizeaza reorganizarea sistemului energetic este in faza de proiect, intentiile Guvernului trebuie privite doar ca o propunere.

"Este o discutie ce se poarta de foarte mult timp, dar ea nu a ajuns la final. Este evident ca in calitatea sa de actionar FP va trebui sa faca parte din aceste discutii si cu siguranta interesele FP nu vor fi ignorate", a spus Lulache.

Ea a adaugat ca Fondul va avea cu siguranta cai de a se opune acestui proiect de ordonanta, "dar este prematur sa spunem ca ne opunem atata timp cat nu stim care sunt masurile".

Fondul Propietatea detine in prezent 24,98% din actiunile Complexului Energetic Craiova, 24,93% din Complexul Energetic Turceni si 23,73% din Complexul Energetic Rovinari.

La Hidroelectrica, fondul detine putin sub 20%, la Nuclearelectrica putin peste 17%, iar la Romgaz aproape 15%.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp pe bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti.

Insa termenul pentru listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, in 2010.

Un pas important in vederea listarii a fost facut in 9 iunie, cand Comisia de selectie a administratorului, condusa de Enache Jiru, a anuntat ca Franklin Templeton Investment Management Ltd este castigatorul cursei pentru administrarea activelor Fondului Proprietatea, in conditiile in care a depus cea mai ieftina oferta.

Fondul de investitii american urmeaza sa primeasca avizul actionarilor in adunarea generala din 7 septembrie.

Totodata , Ministerul Finantelor Publice (MFP), actionarul majoritar al fondului - cu o detinere de 65% din capital - a fost mandatat sa prezinte saptamana viitoare Executivului, spre aprobare, forma finala a contractului cu Franklin Templeton Investment Management.

In primul semestru din acest an, Fondul Proprietatea a obtinut un profit net de 167,9 milioane lei (40 milioane euro), cu 47,4% mai mic decat castigul obtinut in intervalul similar din anul 2008, dar care reprezinta 79% din nivelul bugetat pentru acest an, de 212,45 milioane lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#fp, # actiuni, # sector energetic, # participatii , #stiri Nuclearelectrica