Nuclearelectrica nu va mai avea un aport financiar la reactoarele 3 si 4

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 15:46
1458 citiri
Nuclearelectrica nu va mai avea un aport financiar la reactoarele 3 si 4

Nuclearelectrica nu va mai avea un aport financiar la reactoarele 3 si 4, ci va participa doar cu activele existente, a declarat vineri Gabriel Dumitrascu, directorul Directiei de Privatizari din cadrul Departamentului pentru Energie.

"Departamentul pentru Energie a instructat Nuclearelectrica ca nu va mai avea un aport financiar la proiectul reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Va intra in proiect doar cu investitiile facute pana acum", a spus Dumitrascu.

Nuclearelectrica va renegocia cu Enel si ArcelorMittal acordul investitorilor pentru acest proiect, dupa ce directivele europene din domeniu s-au modificat.

Astfel, investitorii din proiect nu mai pot beneficia in mod direct de energia produsa de viitoarele reactoare. Aceasta energie trebuie vanduta pe bursa OPCOM de catre compania de proiect, Energonuclear.

Oferta de subscriere incepe luni

La randul sau, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearlectrica, a precizat ca inca se discuta cu investitorii chinezi intrarea acestora in proiect si exista si alte companii interesate, fara insa a preciza numele acestor companii.

Proiectul reactoarelor 3 si 4 a fost evaluat la 6,45 de miliarde de euro, conform ultimelor studii facute anul trecut.

Oferta publica primara de vanzare a 10% din actiunile Nuclearelectrica se va derula in perioada 9-20 septembrie 2013, potrivit anuntului Autoritatii de Supraveghere Financiara, publicat de Bursa de Valori Bucuresti. Aceasta este prima oferta publica initiala din Romania din ultimii cinci ani.

Pretul de subscriere este intre 11,2 lei si 15 lei pe actiune.

85% din oferta este dedicata investitorilor institutionali, 10% este transa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.

Oferta va fi considerata un succes daca sunt indeplinite, cumulat, urmatoarele conditii: oferta sa fie subscrisa in proportie de 100% si actiunile sunt admise la tranzactionare in cadrul unui sistem administrat de BVB.

Conform angajamentelor asumate in fata FMI, planurile de privatizari ale Guvernului prevad listarea a 10% din Nuclearelectrica in septembrie 2013 si a 10% din Romgaz in noiembrie 2013.

Urmeaza Electrica, unde va fi privatizat pachetul majoritar de actiuni pana in aprilie 2014, si un pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia, care va fi listat in prima jumatate a anului viitor.

De asemenea, o participatie de 10% din Hidroelectrica va fi cotata la bursa in toamna anului viitor.

Complexul Energetic Hunedoara va fi vandut, tot anul viitor, unui investitor strategic.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#aport financiar Nuclearelectrica, #investitori Nuclearelectrica, #listare Nuclearelectrica, #reactoare Nuclearelectrica , #stiri Nuclearelectrica