Nuclearelectrica se gandeste sa opreasca reactoarele de la Cernavoda

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 17:52
1614 citiri
Nuclearelectrica se gandeste sa opreasca reactoarele de la Cernavoda

Nivelul fluviului Dunarea a scazut in ultima perioada determinand scaderea nivelului apei in bazinul de aspiratii al apei de racire necesara functionarii Unitatilor 1 si 2 de la centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda, iar daca nivelul Dunarii ajunge la 2,50 mdMB, unul din reactoare va fi oprit.

In prezent, nivelul apei din bazinul de aspiratie este de 3 mdMB (metri Dunare fata de nivelul Marii Baltice), fata de nivelul mediu de 4,5-5 mdMB, etalonul de masura fiind nivelul Marii Baltice. Prognoza hidrologica realizata si transmisa de catre Institutul National de Hidrologie indica scaderea in continuare a nivelului apei Dunarii.

"In astfel de conditii, SN Nuclearelectrica SA monitorizeaza cu atentie evolutia nivelului fluviului Dunarea si, in functie de valorile din bazinul de aspiratie, se pot adopta urmatoarele decizii: oprirea unei unitati atunci cand nivelul ajunge la 2,50 mdMB sau oprirea si celei de-a doua unitati atunci cand nivelul ajunge la 2,35 mdMB", se arata intr-un comunicat transmis de Nuclearelectrica.

Oficialii companiei spun ca, in cazul opririi uneia sau ambelor unitati, exista totusi suficienta apa in bazinul de aspiratie incat sa se poata asigura racirea reactoarelor pentru care se utilizeaza pompe speciale cu inaltimea de aspiratie mult mai joasa, in jur de 1,4 mdMB.

"In prezent, CNE Cernavoda functioneaza la parametrii normali, asigurandu-se debitul de apa de racire necesar", precizeaza reprezentantii Nuclearelectrica.

Situatia actuala este comparabila cu cea din anul 2003, cand in mod conservativ a fost oprita Unitatea 1 de la Cernavoda fara evenimente negative din punct de vedere al securitatii nucleare.

"Asiguram populatia ca functionarea CNE Cernavoda se realizeaza in conditii normale respectand cerintele de securitate nucleara", se mai arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nivel fluviu dunare, #nuclearelectrica, #centrala nuclearo-electrica , #stiri Nuclearelectrica