Nuclearelectrica va dezvolta pe cont propriu reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Marti, 22 Februarie 2011, ora 22:59
1867 citiri
Nuclearelectrica va dezvolta pe cont propriu reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Producatorul de electricitate Nuclearelectrica, care detine 60,15% din actiunile EnergoNuclear (compania de proiect care va dezvolta reactoarele 3 si 4 ale Centralei nucleare de la Cernavoda), este dispusa fie sa preia actiunile RWE, Iberdrola si GDF Suez, fie sa dezvolte pe cont propriu proiectul, informeaza Newsin.

"Intre 11 si 28 februarie, actiunile investitorilor care parasesc proiectul, neachizitionate de investitorii care raman, vor fi oferite spre cumparare catre Nuclearelectrica si/sau terte parti. In eventualitatea in care, pana la data de 28 februarie 2011, Nuclearelectrica si/sau terte parti nu isi exprima dorinta de a cumpara toate actiunile investitorilor care parasesc proiectul si cel putin unul dintre investitorii straini nu mai semneaza Acordul revizuit de Investitii, acesta inceteaza (prin implinirea termenului de valabilitate) si EnergoNuclear va fi dizolvata", se arata intr-un proiect de Hotarare publicat marti de Ministerul Economiei.

Unul din cei sase investitori initiali din cadrul EnergoNuclear, actionarul CEZ, isi exprimase intentia (prin notificarea transmisa pe 9 septembrie 2010) de a se retrage din proiect. La 19 ianuarie 2011, inca trei investitori - GDF Suez, Iberdrola si RWE Power Romania - au notificat celorlalti actionari ai EnergoNuclear intentia lor de a parasi proiectul.

Ceilalti doi investitori straini ramasi in proiect, Enel si ArcelorMittal nu au exprimat intentia de a parasi proiectul, potrivit Ministerului Economiei. Insa, cele doua companii au informat ca nu mai intentioneaza sa isi majoreze cota de participare in cadrul EnergoNuclear, prin achizitionarea de actiuni de la investitorii care doresc sa paraseasca proiectul.

"In fata acestei situatii total neasteptate, Comisia de negociere a Acordului de Investitii a analizat implicatiile, avantajele si dezavantajele celor doua variante de actiune disponibile pentru Nuclearelectrica la acest moment, respectiv Varianta 1 - Continuarea participarii Nuclearelectrica in cadrul EnergoNuclear prin preluarea unei cote de actiuni de pana la 24,5%, aferente participatiei cumulate a RWE Power Romania, GDF Suez si Iberdrola si Varianta 2 - Nepreluarea, de catre Nuclearelectrica a cotei de pana la 24,5%, incetarea Acordului de Investitii, dizolvarea EnergoNuclear si dezvoltarea unitatilor 3 si 4 de catre Nuclearelectrica", se mai arata in proiectul citat.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va propune astfel Guvernului Romaniei, printr-un nou Memorandum, aprobarea continuarii participarii Nuclearelectrica in cadrul EnergoNuclear, prin preluarea unei cote de actiuni de 24,5%, aferente participatiei cumulate a RWE Power Romania, GDF Suez si Iberdrola.

"Finantarea finalizarii unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda se realizeaza de catre societatea de proiect, prin aporturi ale actionarilor, inclusiv al societatii nationale Nuclearelectrica, la capitalul social al societatii, in formele si modalitatile prevazute de legislatia romaneasca a societatilor comerciale, prin imprumuturi acordate societatii de catre institutii financiar-bancare si/sau de investitii, garantate, dupa caz, de societate si/sau de actionarii acesteia, precum si prin orice alte forme de participare financiara reglementate de lege", se mai arata in documentul citat.

Proiectul de Hotarare privind aprobarea Raportului de renegociere a Acordului de Investitii privind proiectul unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda si modificarea conditiilor pentru functionarea societatii comerciale care va realiza reactoarele, EnergoNuclear, a fost publicat marti in dezbare publica pe site-ul Ministerului Economiei.

Acordul de Investitii a fost semnat de actionari in luna decembrie 2008 si a angajat un buget de 30 milioane euro, destinat sustinerii activitatilor si lucrarilor pre-proiect pentru o perioada de 18 luni de la infiintarea societatii.

#nuclearelectrica, #reactoarele 3 si 4 Cernavoda, #centrala, #centrala de le cernavoda , #stiri Nuclearelectrica