Oficialii centralei de la Cernavoda sustin ca sunt pregatiti pentru seism

Marti, 29 Martie 2011, ora 17:05
1975 citiri
Oficialii centralei de la Cernavoda sustin ca sunt pregatiti pentru seism

Oficialii centralei nucleare de la Cernavoda si ai Nuclearelectrica i-au asigurat marti pe senatorii din Comisia de buget si industrii ca in Romania este asigurata suta la suta securitatea nucleara, existand planuri de rezerva nu doar pentru seisme, dar si pentru "secarea Dunarii", conform NewsIn.

Seful Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a sustinut in debutul audierii ca Centrala de la Cernavoda produce aproximativ 20% din energia electrica din Romania, folosindu-se reactoarele de tip CANDU, care folosesc apa grea. 

"Noi spunem ca ale noastre sunt cele mai bune, pentru ca pana acum nu a avut loc un incident sau un accident in tehnologia CANDU (...) Anul trecut am luat primul loc in lume la operarea centralelor de tip CANDU, si locul 12 din 416 de centrale nucleare din lume", a spus seful Nuclearelectrica.

Budulan a mentionat ca ponderea centralelor de tip CANDU din totalul centralelor nucleare se ridica la 10%, respectiv 34 de centrale din 416.

In ceea ce priveste riscul seismic, directorul Nuclearelectrica a precizat ca acesta este minim, mentionand faptul ca un cutremur care ar putea afecta activitatea centralei poate avea loc in Romania o data la 10.000 de ani, citand datele Institutului de Fizica a Pamantului.

"La noi proiectul (centralei nucleare, n.r.) a fost calculat la 8 grade richter, dar elementul care cred eu, e punctul meu de vedere personal, un epicentru in muntii Vrancei niciodata nu o sa fie cu epicentrul in Cernavoda, ca sa ajunga la o asemenea intensitate. Si mai mult de atat, Dunarea este chiar un amortizor important in fata Cernavodei, prin faptul ca poate sa amortizeze unda de soc care vine dinspre Vrancea", a apreciat Budulan.

Oficialul Nuclearelectrica a mentionat ca in cazul oricarui incident nuclear, oricand sunt la dispozitie "cel putin 100-150 de oameni care pot sa intervina". 

"In permanenta sunt 50 de oameni in centrala", a mai spus Budulan.

Totodata, el a precizat ca perspectiva Romaniei este sa mai construiasca doua reactoare nucleare, iar daca acestea nu vor fi construite "Romania va deveni dependenta de energia din exterior".

"Va trebui sa facem toate eforturile, mai ales ca avem avizul Comisiei Europene de constructie a doua grupuri nucleare. Toata imaginea care ni se face acum este o imagine care face ca Romania s-ar putea sa nu mai poata sa construiasca cele doua grupuri nucleare", a subliniat Budulan, precizand ca se realizeaza un mare deserviciu tarii prin atacurile la Nuclearelectrica si la achizitia de amortizori seismici.

Totodata, directorul Nuclearelectrica a precizat ca "durata de viata" a unui reactor CANDU este de 30 de ani, si ulterior poate fi prelungita cu 25 de ani printr-o retehnologizare. 

"Costurile unei retehnologizari sunt de ordinul a 1,2 milioane de euro", a mentionat Budulan, sustinand ca centrala mai are de platit o datorie de 170 de milioane de euro, iar in fiecare an se investesc in securitate nucleara in jur de 15 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#centrala, #cernavoda, #verificari, #dezastru japonia, #pericol nuclear , #stiri Nuclearelectrica