Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, functionale abia in 2019

Joi, 05 Mai 2011, ora 16:23
1854 citiri
Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, functionale abia in 2019

Ministerul Economiei a anuntat joi ca termenul de realizare a viitoarelor reactoare 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda este august 2013-iulie 2019, finalizarea acestora fiind astfel amanata cu inca doi ani fata de ultimul termen anuntat, relateaza NewsIn.

Astfel, potrivit calendarului proiectului, anuntat joi in cadrul unei conferinte de presa, intre februarie 2011 si martie 2012 se vor atrage in proiect noi investitori si vor fi vandute catre acestia o parte dintre pachetele de actiuni din cele detinute de Nuclearelectrica.

Apoi, pana in luna iulie 2012, se va derula procedura de selectare a contractorului pentru ingineria, procurarea si constructia proiectului.

Totodata, valoarea investitiei necesare construirii reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda va fi stabilita in urma ofertelor preliminare primite de la potentialii contractori, potrivit datelor prezentate joi de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

In prezent, proiectul este estimat la patru miliarde euro, iar compania de stat Nuclearelectrica detine 85% din EnergoNuclear, compania de proiect care urmeaza sa dezvolte aceste reactoare.

Participarea statului roman in proiect urmeaza sa scada pana la 40%.

Intrebat fiind de ce acest proiect taraganeaza, directorul general al EnergoNuclear, Dragos Popescu, a spus joi ca "asa se fac marile proiecte, cu greutate".

Viitoarele unitati 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda ar urma sa asigure un aport suplimentar anual de aproximativ 11 TWh energie nucleara livrata in Sistemul Energetic National.

"Optiunea nucleara ramane in continuare una ferma pentru Romania. Reactoarele 3 si 4 vor beneficia de imbunatatiri de proiect fata de unitatea de referinta - Unitatea 2, care au ca scop atingerea performantei in domeniul securitatii nucleare si a fezabilitatii economice", potrivit datelor transmise la inceputul lunii aprilie de producatorul de electricitate Nuclearelectrica, la solicitarea Agentiei NewsIn.

Totodata, reprezentantii Nuclearelectrica spun ca investitorii ramasi in proiect, Enel si ArcelorMittal, si-au exprimat increderea si determinarea de a continua proiectul alaturi de statul roman.

Nuclearelectrica a cumparat recent, cu patru milioane euro, actiunile pe care societatile RWE, Iberdrola si GDF Suez le detineau (24,5% actiuni cumulat) in societatea de proiect EnergoNuclear, care urmeaza sa construiasca reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

In prezent, Romania are doua unitati nucleare la centrala de la Cernavoda, fiecare cu o putere instalata de cate 720 MW, centrala aflata in administrarea companiei de stat Nuclearelectrica, al doilea producator de electricitate din tara.

Potrivit Strategiei Energetice a Romaniei, centrala din Cernavoda ar urma sa aiba alte doua reactoare nucleare, cu o putere instalata asemanatoare. EnergoNuclear SA a fost infiintata in anul 2009, prin promovarea unei structuri de actionariat in care Nuclearelectrica urma sa detina o cota de participare de 51% din capitalul social, ceilalti investitori in proiect detinand participatii dupa cum urmeaza: RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ cate 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola cate 6,2%.

Unul din cei sase investitori initiali din cadrul EnergoNuclear, actionarul CEZ, isi exprimase intentia (prin notificarea transmisa pe 9 septembrie 2010) de a se retrage din proiect.

La 19 ianuarie 2011, inca trei investitori - GDF Suez, Iberdrola si RWE Power Romania - au notificat celorlalti actionari ai EnergoNuclear intentia lor de a parasi proiectul.

Acordul de Investitii a fost semnat de actionari in luna decembrie 2008 si a angajat un buget de 30 milioane euro, destinat sustinerii activitatilor si lucrarilor pre-proiect pentru o perioada de 18 luni de la infiintarea societatii. 

#reactoare, # cernavoda, # statul roman , #stiri Nuclearelectrica