Rezerva de petrol si gaze ne ajunge inca 15 ani

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 11:59
1662 citiri
Rezerva de petrol si gaze ne ajunge inca 15 ani

Romania mai are resurse de petrol si gaze naturale pentru aproximativ 15 ani, in timp ce rezervele de carbune pot asigura consumul intern pentru inca circa 30 de ani, a declarat, marti, presedintele Agentiei Natioanle pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti.

"Rezervele de gaze sunt de 185 miliarde de metri cubi, iar cele de titei de 74 milioane de tone", a afirmat Patruti, la conferinta la conferinta Mediafax Talks about Energy.

Productia anuala de gaze, asigurata cumulat de compania de stat Romgaz Medias si Petrom, este de aproximativ 12 miliarde de metri cubi.

De asemenea, Petrom extrage anual circa cinci milioane de tone de petrol.

Potrivit lui Patruti, rezervele de huila ale Romaniei se ridica la 755 milioane de tone, cantitate din care insa doar 100 milioane de tone sunt exploatabile industrial, ceea ce, la o productie anuala de peste trei milioane de tone, asigura consumul pentru urmatorii 30 de ani.

Patruti nu a oferit informatii privind rezervele de uraniu, dar a precizat ca aceasta resursa mai ajunge pana in 2017 pentru productia de electricitate in centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectica.

Centrala functioneaza cu doua reactoare, iar Guvernul intentioneaza sa mai construiasca inca doua unitati, in parteneriat cu companii straine.

Potrivit lui Patruti, achizita uraniului pentru continuarea functionarii centralei nuclearelectrice pote fi asigurata prin contracte pe termen lung, iar variantele disponibile sunt fie asigurarea din rezervele proprii, fie importul, concesionarea de zacaminte in afara tarii sau o varianta combinata. 

#rezerva, #petrol, #gaze, #electricitate , #stiri Nuclearelectrica