Romania cauta sprijinul financiar al CE pentru proiectele energetice

Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 14:49
1013 citiri
Romania cauta sprijinul financiar al CE pentru proiectele energetice

Romania va avea probleme foarte mari de finantare a proiectelor energetice, evaluate la 15-20 miliarde euro, pentru ca statul nu le poate sustine financiar, si trebuie sa faca lobby "puternic" la Bruxelles pentru flexibilizarea acordarii ajutoarelor de stat, a declarat, vineri, secretarul de stat Tudor Serban, la o dezbatere pe tema informarii europarlamentarilor asupra energiei nucleare. 

"Romania are probleme financiare foarte mari in sustinerea tuturor proiectelor.

Cu sprijinul statului vor fi imposibil de realizat.

Avem nevoie de ajutor.

Daca se mai arunca un Fond Monetar peste tine, vreau sa spun ca nici BEI (Banca Europeana de Investitii - n.r.) nu te mai ajuta.

Ne va fi foarte greu sa gasim solutii.

Orice am vrea sa demaram vom avea probleme cu statul, care nu ne mai poate ajuta", a spus Serban, citat de Mediafax.

Investitiile in sectorul energetic pot fi derulate doar de companiile de profil, dar acestea au nevoie de sprijin care sa nu fie considerat de autoritatile europene ca ajutor de stat.

"In prezent toate proiectele mari din energie nu pot fi sustinute de stat, ci doar de companii, pentru ca ar fi considerat ajutor de stat. 

Trebuie sa se faca un lobby puternic la Bruxelles, pentru ca societatile de stat nu pot sustine aceste proiecte prin bugetele proprii.

La reactoarele 3 si 4 Nuclearelectrica nu va putea sustine cu fonduri participatia de 51%", a spus Serban.

Oficialul ministerului Economiei a enumerat o serie de proiecte energetice, care necesita fonduri de miliarde de euro, precum constructia reactoarelor 3 si 4 la Cernavoda (patru miliarde euro), sectorul hidroenergetic (2,5 miliarde euro) si reabilitari in sectorul extractiei de carbune (trei miliarde de euro).

"Nu stim daca vom mai face greseli, dar deja suntem intr-o greseala foarte mare.

Ce vom face cu niste societati de stat destul de slabite, divizate, ca acestea sa fie eficiente si sa poata sa suporte astfel de proiecte mari?", a adaugat Serban. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lobby, # bruxelles, # ajutoare, # stat , #stiri Nuclearelectrica