RWE: Decizia de retragere din proiectul de la Cernavoda nu reflecta calitatea tehnica a proiectului

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 17:45
1107 citiri
RWE: Decizia de retragere din proiectul de la Cernavoda nu reflecta calitatea tehnica a proiectului

Grupul german RWE anunta printr-un comunicat ca decizia privind retragerea celor trei investitori straini, GDF SUEZ, RWE si Iberdrola, din proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda "nu reflecta calitatea tehnica a proiectului", ci a fost luata din cauza incertitudinilor economice si de piata, relateaza NewsIn.

"Aceasta decizie nu reflecta calitatea tehnica a proiectului, recunoscuta recent de catre Comisia Europeana, nici angajamentul GDF SUEZ, RWE si Iberdrola in dezvoltarea pietei romanesti de energie", se arata in comunicatul emis joi de RWE.

De asemenea, cele trei companii, GDF SUEZ, RWE si Iberdrola, anunta ca isi vor urmari angajamentul de a dezvolta noi proiecte nucleare in strainatate.

"Incertitudinile economice si de piata din jurul acestui proiect, legate in cea mai mare parte de actuala criza financiara, nu sunt compatibile acum cu cerintele de capital a unui nou proiect de energie nucleara", se mai arata in comunicat.

Trei din cei sase investitori straini din EnergoNuclear, GDF SUEZ, RWE si Iberdrola, au decis sa nu mai continue sa participe la proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda din Romania.

Si Grupul ceh CEZ a anuntat recent ca se retrage din acest proiect, vanzandu-si cele 9,15% din actiunile detinute la EnergoNuclear, compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, catre compania romaneasca de stat Nuclearelectrica, la valoarea nominala a acestora.

Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara, iar energia energia electrica produsa anual de cele doua unitati de la Cernavoda reprezinta circa 18% din productia de electricitate totala a Romaniei.

Nuclearelectrica si alti sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW.

Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologia canadiana CANDU 6. 

#rwe, # proiect, # cernavoda , #stiri Nuclearelectrica