RWE, Iberdrola si GDF Suez se retrag din proiectul de extindere a centralei de la Cernavoda

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 16:58
1206 citiri
RWE, Iberdrola si GDF Suez se retrag din proiectul de extindere a centralei de la Cernavoda

Germanul RWE, spaniolul Iberdrola si francezul GDF Suez se retrag din proiectul de extindere a centralei de la Cernavoda, a anuntat compania germana intr-un comunicat, informeaza NewsIn.

RWE a precizat ca decizia a fost luata din cauza ca exista incertitudini economice prea mari.

Anterior au circulat in presa internationala informatii pe surse ca GDF Suez si majoritatea partenerilor sai se vor retrage din proiectul centralei, invocand absenta unui cadru precis de reglementare si incertitudini in ceea ce priveste evolutia cererii de electricitate.

Si Grupul ceh CEZ a anuntat recent ca se retrage din acest proiect, vanzandu-si cele 9,15% din actiunile detinute la EnergoNuclear, compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, catre compania romaneasca de stat Nuclearelectrica, la valoarea nominala a acestora.

Nuclearelectrica, detinuta de stat, este al doilea mare producator de energie electrica din tara, iar energia energia electrica produsa anual de cele doua unitati de la Cernavoda reprezinta circa 18% din productia de electricitate totala a Romaniei.

Nuclearelectrica si alti sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW.

Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologia canadiana CANDU 6.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#retragere, #proiect, #cernavoda, #extindere, #investitori , #stiri Nuclearelectrica