Unitatea 1 a centralei de la Cernavoda, oprita dupa fisurarea unei conducte

Sambata, 30 Mai 2009, ora 14:01
1841 citiri
Unitatea 1 a centralei de la Cernavoda, oprita dupa fisurarea unei conducte

Nuclearelectrica a decis sa opreasca, sambata, pe o perioada care poate ajunge la sapte zile, Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, dupa ce a constatat aparitia unui fisuri la o conducta de apa.

Directorul general al companiei, Pompiliu Budulan a mentionat ca Nuclearelectrica va stabili in dupa-amiaza zilei de sambata cu siguranta problema aparuta si cand va reporni Unitatea 1.

"Poate dura de la 48 de ore la sapte zile, in functie de complexitatea problemei", a spus Budulan.

Nuclaerelectrica a anuntat anterior oprirea grupului 1. "In cadrul programului de inspectie al Unitatii 1 de la Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda, care functiona la putere nominala, s-a constatat in data de 29 mai o neetanseitate la sistemul de instrumentatie din circuitul primar. Specialistii centralei au facut o evaluare operativa a situatiei si au decis oprirea unitatii in mod controlat, incepand cu data de 30 mai 2009, ora 0:00", se arata intr-un comunicat al companiei remis MEDIAFAX.

Problema constatata nu reprezinta un pericol pentru personalul de exploatare, populatia sau mediul inconjurator, conform companiei.

"Cu centrala in stare oprita se va putea accesa zona, stabili cu precizie locul neetanseitatii, cauza si masurile efective de remediere. Preliminar, durata opririi este estimata la 7 zile", se mai arata in comunicat.

Cele doua unitati de la Cernavoda, singurele grupuri functionale ale centralei, asigura circa 17% din consumul national de electricitate.

Nuclearelectrica a oprit reactorul 2 la 8 mai, pentru o revizie obligatorie care va dura 30 de zile.

#cernavoda, # unitate, # electricitate, # conducta, # oprire, # fisura , #stiri Nuclearelectrica