Videanu: Statul si-ar putea reduce participatia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Vineri, 21 Mai 2010, ora 10:52
1437 citiri
Videanu: Statul si-ar putea reduce participatia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Statul roman si-ar putea reduce participatia pe care o detine la EnergoNuclear, compania mixta care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, de la 51%, cat are in prezent, la 20-34%, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro Adriean Videanu, relateaza Mediafax.

"Dat fiind situatia de criza va fi dificil ca statul roman sa finanteze partea de 51%.

Trebuie sa privim cu realism acest lucru, si dat fiind faptul ca grupurile 3 si 4 reprezinta poate cel mai atractiv proiect nuclear in aceasta zona a Europei, este pacat ca noi, statul, sa blocam dezvoltarea acestui proiect.

Ne diminuam partea, astfel incat statul roman sa fie un actionar care sa participe activ la dezvoltarea proiectului si sa nu fie o frana.

Undeva intre 20 si 34%", a spus ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri.

Adriean Videanu considera ca prin reducerea participatiei, statul va permite crearea unei competitii in sectorul energetic.

"E un element de credibilitate pentru a incuraja investitiile private in productia de energie. Asa, daca statul devine singurul si unicul producator, chiar daca eu doresc sa privatizez managementul celor doua companii energetice, cred ca este important sa dam un semnal in zona aparitiei majoritare a sectorului privat in zona productiei de energie", a mentionat Videanu.

Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri declara la inceputul lunii ianuarie ca in doua-trei luni va lua o decizie cu privire la reducerea participatiei statului roman la compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

Videanu mai spusese si in septembrie 2009 ca ia in calcul reducerea participatiei statului roman, prin Nuclearelectrica, insa acest lucru va depinde de bugetul pe 2010.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.

Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune cel mai probabil in 2017.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de 4 miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW.

Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani.

Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologia canadiana CANDU 6. 

#videanu, # stat, # rectoare, # cernavoda , #stiri Nuclearelectrica