Interviu: Poti sa faci primul milion de euro la bursa?

Vineri, 27 Iulie 2007, ora 09:38
1843 citiri

Conduce echipa editoriala a unui saptamanal financiar. A fost broker si este cea mai citita semnatura din presa economica, zona analizelor pietei de capital. Pentru ca bursa este din ce in ce mai interesanta din punctul de vedere al randamentelor obtinute iar perioada marilor tunuri imobiliare se apropie de sfarsit, am realizat un interviu cu specialistul in piete de capital, Cristian Dogaru, in ideea ca ponturile "vandute" cititorilor Bloombiz.ro ii vor ajuta pe acestia sa investeasaca banii cat mai profitabil cu putinta si cu riscuri minime.

Cel mai bun portofoliu construit pe o toleranta medie la risc este format, in opinia acestuia, din SIF 5, Compa, Biofarm, BRD si neaparat Prospectiuni "pentru a prinde efectele majorarii de capital si a splitarii ulterioare a valorii nominale". Sfatul analistului este ca o actiune ar trebui vanduta dupa ce aceasta a inregistrat o crestere mult prea agresiva si pe fondul unor rezultate financiare inregistrate de companie, sub asteptari, insa "exitul" ar trebui sa se intample normal dupa minim 6-12 luni, " altfel, suntem speculatori, si ne asumam consecintele unui pariu gresit, putem deveni usor victimele conjuncturii".


Cele mai profitabile actiuni in ultimul an de la BVB?

"Clasicele" SIF-uri au fost detronate in acest an de "tigrii tineri" ai Rasdaq-ului, care au depasit orice asteptari. Dovada evolutiile indicilor pietii secundare care au trecut de 100% de la inceputul anului, surclasand performantele BET (29%). A fost vorba ,in multe cazuri, despre o reasezare a cotatiilor conform valorii reale ale emitentilor,Cristi.jpg subevaluati pana atunci. In multe cazuri s-a sarit insa in extrema cealalta, iar companii precum Dafora, Condmag, Albalact, Electromagnetica, Prebet, Prefabricate pot fi considerate scumpe din prisma indicatorului pret/profit pe actiune, acesta depasind valori de 50. Daca aprcierea preturilor din perspective profitabilitatii bune a emitentilor pare OK, nu acelasi lucru se poate spune despre speculatiile bazate exclusive pe valoarea imobiliara a activelor, care pot duce la prabusiri la fel de spectaculoase. Actionarul majoritar are un mare spatiu de manevra in cazul vanzarii unui astfel de active sau este posibil ca societatea sa nu fie relocata prea curand ori sa nu existe un cumparator pentru activele scoase la licitatie la un pret mare (vezi recent cazul Bucur SA).

Care sunt actiunile cu cel mai mare potential pentru perioada urmatoare de la bursa?

La o valoare actualizata a activelor, cu BCR la valoarea reala, SIF-urile ar putea avea un potential de crestere de inca 20-30%. Emitentii din sfera constructiilor si transporturilor au, de asemnea, perspective bune. Atentie insa la ce pret achizitionati actiunile, un PER de peste 25 fiind mai greu de digerat de un investitor cu experienta. Se va castiga in continuare bine din majorarile de capital, daca societatea in cauza nu a exagerat in ultima perioada cu astfel de operatiuni. Cele mai recente majorari de capital se deruleaza la Prospectiuni si Albalact. Nu trebuie pierdut din vedere nici contextul global , o corectie mai severa pe pietele externe poate afecta si bursa romaneasca.

Unde va fi euro si dolarul in raport cu leul la sfarsitul anului?

O apreciere a leului care sa coboare euro sub 3 lei mi se pare riscanta din perspectiva balantei comerciale. Leul poate fi considerat usor supraevaluat in raport cu euro si o reasezare a cursului de schimb leu-euro in intervalul 3,2-3,3 ar fi mai aproape de forta economiei romanesti. Raportul leu-dolar depinde mai putin de modul in care decurg ostilitatile pe piata valutara autohtona cat de variabilele pietelor valutare externe (inflatia din SUA si UE, dobanzile de politica monetara din cele doua zone, raportarile macroeconomice, etc).

Ce IPO-uri ne asteapta in perioada urmatoare si care crezi ca e cea mai asteptata?

In mod cert, cel mai asteptat IPO este cel al Transgaz. Mai ales ca fondurile de pensii vor deveni operationale pana atunci (prima parte a lui 2008), companiile de utilitati fiind cautate cu precadere de astfel de investitori institutionali. Sa speram ca modelul Transelectrica, oferirea unei transe de subscriere si investitorilor de retail, va functiona si in acest caz. Altfel, la foamea de IPO-uri care exista pe piata interna, sansele unei suprasubscrieri astronomice sunt destul de mari. Alpha Finance ar putea intermedia, de asemenea, o oferta publica din sfera real estate in aceasta toamna, emitenti de categorie medie pregatind grafic.jpgpentru listare si SSIF Broker, Finas Securities, etc. Sa nu uitam de "Fondul Proprietatea", o eterna promisiune.

Cu cat va creste BET-FI in acest an? Dar BET si BET-C?

100.000 de puncte este nivelul urmator care poate fi batut pana la sfarsitul verii. Probabil ca sfarsitul anului poate prinde indicele intre 110-120.000 de puncte. Este de asteptat si o reasezare a cotatiilor pentru SIF Transilvania si Moldova, care au alergat mult mai repede in plutonul SIF. O apreciere de inca 10-15% este posibila si pentru BET si BET-C.

Unde vezi titlurile (cotatii) Petrom si Rompetrol la sfarsitul acestui an?

Sectorul petrolier nu are un culoar la fel de bun. La Petrom se asteapta pachetul de actiuni ce va putea fi cumparat de salariati iar investitorii manifesta prudenta. La Rompetrol Rafinare se pare ca nu exista un interes real ca pretul sa depaseasca semnificativ 0,1 leu/actine, cel putin pana cand compania nu isi achita datoriile catre stat (obligatiuni ce pot fi convertite in actiuni).

Sectorul producatorilor de medicamente a trecut in plan secund? Ce parere ai despre sectorul financiar?

Biofarm este pe val acum (vezi si achizitiile de pachete importante de actiuni de catre SIF Moldova si Oltenia) iar demararea procedurilor de privatizare la Antibiotice pot dinamiza intregul sector. Totusi, cu un PER de 37, respective 31, actiunile nu sunt chiar ieftine.

Cum comentezi cresterea spectacuoasa pe Electroputere de acum ceva timp? In ultimele zile, investitorii isi marcheaza profiturile. Cat va mai scadea valoarea actiunii? E posibila o rasturnare dramatica a trendului pozitiv din ultima perioada?

Electroputere a crescut pe baza speculatiilor ca activitatea companiei ar putea fi relocate, investitorul arab avand in obiectele de activitatea si dezvoltarile imobiliare. Pretul platit plus datoriile asumate ar fi dus la 2,5 lei/actiune, dar sa nu uitam ca in eventualitatea unei majorari de capital prin care sa se acopere datoriile in cauza, cine cumpara acum si-ar diminua serios valoarea portofoliului.

Cel mai bun dintre titlurile SIF?

Evident, Oltenia, cel mai ieftin raportat la valoarea activului net unitar (pret/VANU este 1,09 fata de 1,4 la SIF Muntenia). Societatea detine 1% din Petrom, 5-6% din Banca Transilvania, BRD, BCR, Banc Post, 14% din Biofarm si, 22% din Automobile Craiova. Sa nu uitam nici de valoarea activelor imobiliare ale SIF Muntenia (participatii importante la societati din Bucuresti unde pretul terenurilor ameninta sa ajunga in stratosfera) sursa cresterii agresive ale cotatiilor in acest an. Oricum, numai din BRD la valoarea reala (peste 400 mil euro) si celelalte banci din portofoliu, pretul unbursa.jpgei actiuni SIF este acoperit integral.

Pare un moment bun pentru bursa romaneasca. Care este influenta fondurilor straine in aceasta crestere?

Strainii stiu ca reteta integrarii presupune ani buni pentru bursa si si-au facut simtita prezenta in special pe societatile lichide din sectorul financiar-bancar. Norma CNVM care da voie SAI-urilor sa acumuleze cate 1% din actiunile SIF pe fiecare fond pe care il administreaza a fost de asemenna un semnal de acumulare.

Cand trebuie sa vinzi o actiune? Ce trebuie sa ai in vedere cand iei o asemenea decizie?

Vinzi dupa o crestere mult prea agresiva, in scop de a acumula ulterior, dar si pe fondul unor rezultate financiare sub asteptari. Oricum, exitul ar trebui sa se faca dupa o perioada mai lunga, de minim 6-12 luni. Altfel, suntem speculatori, si ne asumam consecintele unui pariu gresit, putem deveni usor victimele conjuncturii.

Cati bani iti trebuie ca sa incepi cariera de investitor? Valoarea minima.

Societatile de brokeraj cer minim 30-100 milioane de lei vechi, si sub aceasta suma nu aveti acces decat la tranzactiile "demo". Oricum, stadiul "demo" n-ar trebui evitat, reprezinta o perioada de scolarizare utila fiecarui investitor. Nu se intra cu toti banii din casa si nu se vine la bursa daca nu ai stomac sa suporti fara probleme o corectie de 10%.

Ce se intampla daca valoarea portofoliului tau scade sub valoarea minima? Poti pierde banii sau ii poti primi inapoi?

Toti banii se pierd mai rar, pot exista insa scaderi drastice daca pariezi pe o actiune umflata artificial. In acest caz, dictonul " o specualtie nereusita = investitie pe termen lung" s-ar putea sa nu functioneze eficient.

eastern_europe3.jpgDa-ne o solutie de plasament, un portofoliu cu risc mediu pentru o investitie de 50-100 mil lei vechi. In varianta investitorului care nu are aversiune la risc cum ar arata acest portofoliu?

SIF 5, Compa, Biofarm, BRD. In cazul unei tolerante mai mari la risc, Prospectiuni, pentru a prinde efectele majorariii de capital si a splitarii ulterioare a valorii nominale.

Poti sa faci primul milion de euro la bursa? Care ar trebui sa fie valoarea acestei investitii?

Cine priveste inapoi, ar putea fi traversat de nostalgii de genul " de ce nu am cumparat Electroputere, Altur sau Oil Terminal, as fi avut o rata de crestere a portofoliului cu 2-3 cifre". Nu uitati insa ca e greu de suportat cand ai efectiv banii plasati in actiuni o crestere agresiva. Te bate gandul marcarii profitului si nu ramai cu adevarat impasibil decat cand ai investitii pe un cont "demo". O rata anuala de crestere de 10-20% mi se pare insa perfect realizabila in urmatorii 5-10 ani, cu putina disciplina si perseverenta.

Interviu realizat pe 15 iulie, in exclusivitate pentru Bloombiz.ro

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...