Nabucco vs. South Stream: Azerbaijanul ar putea oferi 7,3 mld metri cubi de gaze pentru Nabucco

Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 17:40
1809 citiri
Nabucco vs. South Stream: Azerbaijanul ar putea oferi 7,3 mld metri cubi de gaze pentru Nabucco

Azerbaijanul poate livra circa sapte miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco, atunci cand si daca gazoductul va fi operational si va avea clienti, a declarat, vineri, vicepresedintele adjunct al companiei azere Socar, Vitali Bailarbaiov, confirmand astfel informatiile publicate de MEDIAFAX.

"Nu avem un angajament semnat cu consortiul Nabucco, dar avem posibilitatea de livra in jur de sapte miliarde de metri cubi de gaze, daca si cand acesta va fi operational si va avea clienti, si daca vom avea conditii comerciale convenabile. Deci, daca Nabucco se va face, noi putem sa il aprovizionam cu aceasta cantitate", a spus Bailarbaiov la Black Sea Energy and Economoc Forum.

Reprezentantul Socar confirma astfel informatiile publicate de MEDIAFAX, potrivit carora Romania a primit din partea Azerbaijanului o oferta de furnizare a 7,3 miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco, aproape un sfert din capacitatea conductei.

De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban a declarat, joi, la Black Sea Energy and Economic Forum, ca o tara caspica este dispusa sa livreze aceasta cantitate, cu conditia ca Nabucco sa se realizeze inaintea conductei South Stream. Serban nu a precizat care este tara respectiva.

"Avem o oferta de la unul din statele din zona Marii Caspice, nu va pot spune care, pentru ca nu este diplomatic, pentru 7,3 miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco. Conditia este ca Nabucco sa se faca inaintea South Stream. Suntem prima tara din consortiul Nabucco care are o astfel de oferta", a spus joi Serban.

Nabucco, proiect estimat la aproape opt miliarde de euro, vizeaza transportul a circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspica si Asia Centrala catre Europa si este dezvoltat de un consortiu la care participa sase companii, cinci din partea statelor de tranzit si un partener strategic german, respectiv Transgaz Medias, Botas (Turcia), OMV (Austria, actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si RWE (Germania).

Romania a avut, in ultimele luni, mai multe discutii cu Kazashstan, Azerbaijan si Turkmenistan pentru incheierea de acorduri de alimentare a Nabucco cu gaze.

Constructia gazoductului este programata sa inceapa anul viitor, iar primele transporturi de gaze ar putea avea loc in 2014-2015.

Proiectul concurent al lui Nabucco, gazoductul South Stream este proiectat sa aiba o capacitate initiala de 31 miliarde metri cubi pe an, cu posibilitatea cresterii volumului cu inca 16 miliarde metri cubi.

Gazoductul este dezvoltat de Gazprom si grupul italian ENI si are ca obiectiv livrarea de gaze naturale rusesti catre Europa incepand cu 2015, ocolind Ucraina.

"Si South Stream este un proiect important, dar Nabucco este unul dintre cele mai mari", a adaugat Bailarbaiov.

De asemenea, oficialul Socar a afirmat ca Azerbaijanul este interesat de orice proiect care sa alimenteze cu hidrocarburi consumatorii europeni, mentionand si oleductul Constanta-Trieste, pentru care compania azera acorda "intregul suport" si posibilitatile de colaborare cu operatorul de depozite petroliere de la constanta Oil Terminal.

Pe de alta parte, Socar este interesata sa coopereze cu combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea si sa isi vanda produsele petrochimice pe piata romaneasca.

"Asta nu inseamna ca vrem sa cumparam ceva in Romania, dar ne intereseaza aceasta piata. Vrem ca Petkim (combinatul petrochimic detinut de Socar in Turcia -n.r.) si Oltchim sa aiba o piata comuna", a afirmat reprezentantul Socar in Romania, Hamza Karimov.

#nabucco, #south, #stream, #azerbaijan, #miliarde, #gaze , #stiri Oil Terminal