Patriciu: Preturile locuintelor vor scadea cu cel putin 50% in 3-6 luni

Joi, 17 Iulie 2008, ora 11:24
13778 citiri
Patriciu: Preturile locuintelor vor scadea cu cel putin 50% in 3-6 luni

Dinu Patriciu, 58 de ani, cotat ca fiind cel mai bogat roman, explica intr-un interviu acordat in exclusivitate cotidianului Business Standard, in editia de joi, ce investitii a facut dupa vanzarea grupului Rompetrol catre KazMunaiGaz, cum vor evolua preturile imobiliarelor in urmatoarea jumatate de an si pe termen lung si de ce crede ca Romania are nevoie de o cota unica de 8-10%.Credeti ca vor scadea cererea, consumul de carburanti?

Nu va scadea consumul. Nu are cum sa scada. Se vor modifica practic costurile, care structureaza preturile benzinei si al motorinei. Companiile vor trebui sa isi scada cheltuielile din alte parti, sa faca o schimbare de structura a costurilor. Preturile energiei si al alimentelor vor continua sa creasca.


Dar nu exista nicio alta solutie pentru rezolvarea situatiei?

Nu cred in biocarburanti. Cred ca reprezinta un drum inchis, care nu duce decat la cresterea preturilor alimentelor de baza. Uitati-va la ce s-a intamplat cu pretul graului si cum s-a triplat. Solutia nu este in niciun caz biomasa sau una vegetala.


Adjunctul dumneavoastra, Ion Sturza, a lasat sa se inteleaga, recent, ca el este creierul din spatele creierului Rompetrol, ca v-a deschis ochii sa vindeti pachetul de control catre o companie petroliera integrata si nu catre fonduri de investitii americane... Este adevarat?

Nu mi-a deschis el ochii... Sa va spun... La discutiile cu investitorii interesati, am creat trei grupe de negociere pentru investitorii financiari, cei strategici si cei strategici cu acces la resurse primare. Ion s-a ocupat de cea de-a treia categorie, dar eu i-am ales. Nu m-a convins el. Am ales cel mai bine in conditiile care se intrevedeau: cresterea fara precedent a pretului petrolului.


Care au fost companiile cu care ati negociat? Gazprom a fost una dintre ele?

Nu va pot spune. Gazprom nu a fost una dintre ele. Am avut discutii cu Gazprom cu ceva ani inainte pentru proiecte comune, dar nu s-au materializat. Cred ca Romania si Rompetrol au nevoie de acces la alte rezerve decat cele rusesti.


De ce ati decis sa vindeti pachetul de 75%?

Din cauza crizei. O prevedeam. Ca si investitor roman, vroiam ca in criza sa am lichiditati, pentru a porni motorul unei cresteri foarte rapide, prin achizitii.


Spuneati, la un moment dat, ca, daca ati fi lasat gol in piata publica, intr-un an v-ati reface averea. Cum?

Succesul in afaceri depinde de idei si de capital. Trebuie sa ai idei, capitalul poate fi atras, daca ideile tale pot convinge. Ideea este, oriunde si oricand, foarte bine platita.


Unde ati investi in Romania daca ati vrea sa incepeti sa va refaceti averea?

In momentul asta, exista foarte multe oportunitati de investitii in industria alimentara, in servicii, in IT si in restructurarea capacitatilor industriale vechi sau noi, construite imediat dupa 1989.


Unde va cautati oportunitatile de investitii?

Ma uit la tot ceea ce se intampla in jurul meu si incerc sa aleg.


Va pleaca oameni din echipa de baza a Rompetrol? Credeti ca aveti o astfel de problema?

Nu pleaca oameni din echipa de baza. Am zeci de oameni - cheie in Rompetrol.


Mai vedeti Rompetrol in top zece companii europene?

Da. Sigur ca da.


Aveti nevoie de inca o rafinarie....

Da. Avem nevoie de capacitate suplimentara de rafinare.


Pe piata interna sunt de vanzare doua rafinarii: Rafo si Arpechim, presupun ca ati auzit... Va intereseaza?

In Romania, nu exista decat doua rafinarii: Petromidia si Petrobrazi. Nu ma intereseaza altceva.


Cum credeti ca veti reusi sa urcati Rompetrol in Top 10 companii petroliere europene?

Capacitate de rafinare suplimentara, buget de capital de investitii, buget de achizitii pe zona mid-stream si down-stream....Asta avem si este tot ce ne trebuie.


Ce cumparati?

Trebuie sa mai astept. Nu va pot spune daca am negocieri sau nu. Este o piata in scadere, activele scad ca preturi, capitalizarea bursiera scade. Toate vor ajunge la un moment, in care este rational sa cumperi.


Cand va ajunge Petromidia pe profit?

Operational avem profit, financiar doar dupa ce ajung obligatiunile pentru care platim dobanzi la scadenta, dupa 2010.


Ce faceti cu obligatiunile? Le veti rascumpara?

Nu stiu.


Ce parere aveti de indemnul sefului statului ca firmele romanesti sa investeasca in zona Mediterana?

De mult timp am spus asta, de cativa ani. Noi ne vom dezvolta in aceasta zona.


Cand credeti ca veti ajunge in top 10 cu Rompetrol?

In 2010. Acum, suntem pe 20. Am urcat de pe 25 unde ne aflam in urma cu un an si ceva.


Va intereseaza sa cumparati o banca?

Nu. Deocamdata, nu. Nu ma intereseaza investitiile exotice, ci cele profitabile. In investitii, totul este sa fii diferit.


Nu vreti sa aveti o functie mare in stat? Sa fiti premier, presedinte?

Atunci cand joci in Liga Campionilor, nu vrei sa te intorci in Divizia B.


Cand va ajunge Petromidia la o capacitate de 5 milioane de tone de petrol rafinat anual?

Rafinaria proceseaza si acum in unele zile ca pentru cinci milioane de tone anual. In 2009, va procesa exact 5 milioane de tone. Petromidia poate produce deja Euro 5, dar nu exista piata pentru asta acum.


Multi spun ca Terminalul Midia va fi o bomba pentru mediu...

Nu este adevarat. Este perfect safe pentru mediu. Avem astfel un avantaj strategic colosal. Petromidia va deveni trader, un importator si exportator direct de petrol si produse petroliere. Terminalul va avea o capacitate de 10-12 milioane de tone de petrol inca din primul an si va fi mult mai prietenos cu mediul decat Oil Terminal.


Vor fi si alti investitori alaturi de dumneavoastra in fondul de investitii Tailwind?

Deocamdata, nu am alti parteneri investitori. Am creat societati de management si sunt diversi oameni care se ocupa de managementul financiar al achizitiilor pe care le fac acum. Sunt mai multe fonduri de investitii, nu numai unul. Mi-am diversificat mult activitatea investitionala.


Ce investitii s-au facut in Rompetrol in ultima vreme?

In ultimele noua luni, am investit 685 milioane de dolari in dezvoltarea Grupului din imprumut de la actionari. Eu am pus 25% (circa 170 milioane de dolari, n.red.) din aceasta suma. Sunt investitii in proiecte strategice. Nu pot sa spun mai mult. Nu numai ca ma intereseaza Rompetrol, ci si muncesc sa o dezvolt.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...