Tot mai multi romani isi vand actiunile pe bursa

Duminica, 15 Februarie 2009, ora 22:34
1896 citiri
Tot mai multi romani isi vand actiunile pe bursa

Numarul persoanelor care isi vand pachetele de actiuni la companii listate la BVB este tot mai mare de la o zi la alta, semn ca reluarea trendului crescator este inca departe.

"Valul din ce in ce mai mare de vanzatori e vizibil in graficul rulajelor, care au crescut in medie cu 1,4 milioane lei pe zi. De altfel, indicii BET- care caracterizeaza evolutia celor mai lichide actiuni la BVB - si BET-C - care urmareste toate actiunile de la BVB-, afectati de scaderile din segmentul bancar mai mult decat ceilalti indicii calculati de BVB, au stabilit in ultima sedinta de saptamana trecuta noi minime istorice", sunt de parere brokerii de la Prime Transaction.

Indicele BET a suferit cea mai mare scadere dintre toti indicii, puternic afectat de vanzarile mai intense decat de obicei observate pe piata titlurilor BRD si Petrom.

Indicele SIF-urilor a evoluat contrar pietei urcand in fiecare zi, cu exceptia ultimei sedinte din saptamana, sedinta in care a avut cea mai mare amploare a variatiei (de -6,7%), aproape anuland cresterile anterioare.

Cu toate acestea, brokerii considera ca saptamana trecuta a fost una mai interesanta ca de obicei, cu o volatilitate mult mai mare decat in ultima perioada si cu o vizibila crestere a lichiditatii generale.

Nu au lipsit rasturnarile de situatie, variatiile maximale de curs sau dimpotriva, atingerea pragurilor minimale, dar nici tranzactionrea unor pachete semnificative la societati cunoscute.

"La finalul aventurii, indicii au ramas insa pe minus, in afara de BET-FI. Pe piata SIF-urilor s-a mentinut aceeasi volatilitate ridicata din saptamana anterioara. In plus, au aparut surprize la nivelul rezultatelor, ceea ce probabil a declansat o lichiditate mult mai buna decat in prima parte a lunii februarie", arata brokerii.

De altfel toate SIF-urile au crescut in primele trei sedinte de saptamana trecuta intr-o maniera sustinuta de volume, au stagnat in sedinta de joi, pentru a scadea puternic vineri. Dar ce a declansat deprecierile de vineri?

Pe langa starea generala de ingrijorare pe care au adus-o rezultatele financiare in general -multe societati cu pierderi din reevaluarea datoriilor in valuta-, la SIF-uri a mai aparut un element suplimentar fata de ultimii ani: provizioane pentru deprecierea portofoliilor, pentru marcarea la piata a detinerilor.

Referitor la sectorul bancar, in general actiunile acestor companii au avut o lichiditate mai slaba in saptamana trecuta si au evoluat in tandem, descendent.

Top 5 scaderi saptamanale la BVB


Vrancart Adjud -10,44%
Mecanica Ceahlau -11,11%
Zimtub Zimnicea -11,61%
Oil Terminal Constanta -13,04%
Impact Bucuresti -45,54%

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#bursa, # guvern, # CNVM, # investitor , #stiri Oil Terminal