Videanu: Vom crea un fond de investitii pentru proiectele public-privat

Vineri, 21 Mai 2010, ora 10:50
1185 citiri
Videanu: Vom crea un fond de investitii pentru proiectele public-privat

Sumele obtinute din valorificarea participatiilor minoritare la companiile de stat vor fi utilizate pentru investitii in parteneriat public-privat, cum ar fi constructia celei de-a 2-a centrale nucleare, realizarea celei de-a 2-a hidrocentrale pe Dunare si proiectul AGRI, potrivit lui Videanu, citat de NewsIn.

Ministrul a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca managementul fondului ar putea fi asigurat de persoane din cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), aflat in subordinea Ministerului Economiei.

Videanu a mai spus ca prin valorificarea participatiilor statului, vor fi stimulate operatiunile pe bursa romaneasca.

Pe de alta parte, ar putea fi asigurata si finantarea deficitului bugetar.

"Sunt acele venituri care pot sa asigure atat finantarea deficitului bugetar al Romaniei, cat si finantarea unor proiecte de investitii.

Dar foarte important este ca vom antrena si vom mobiliza resurse importante pe Bursa, ceea ce inseamna cresterea increderii in economia romaneasca, cresterea increderii in bursa romaneasca", a spus Videanu.

Ministrul economiei a spus ca, in colaborare cu Bursa de Valori Bucuresti, va fi realizat un program pentru a stimula operatiunile pe bursa, astfel incat aceasta sa joace rolul nu numai de valorificare a unor actiuni, ci si de capitalizare a economiei nationale.

"Practic, vom da, atat un impuls in ceea ce inseamna valorificarea participatiilor minoritare si atragerea in buget a unor venituri, chiar daca ele fiind conjuncturale nu se inregistreaza ca venituri in bugetul consolidat, dar sunt extra- e acea mentiune "below the line".

Sunt acele venituri sub linie dar care pot sa asigure atat finantarea deficitului bugetar al Romaniei, cat si finantarea unor proiecte de investitii, dar foarte important este ca vom antrena si vom mobiliza resurse importante pe Bursa, ceea ce inseamna cresterea increderii in economia romaneasca, cresterea increderii in bursa romaneasca.

Are un efect de antrenare asupra intregii economii", a precizat Adriean Videanu.

Acesta a spus ca si-ar dori ca acest fond sa fie gestionat cat mai eficient, precizand ca se va face in asa fel incat managementul acestui fond sa fie realizat de oamenii care au expertiza in acest domeniu.

"Nu am in momentul de fata o anumita persoana vizata, dar sunt foarte multi oameni cu expertiza si calificati la nivelul OPSPI in cadrul Ministerului Economiei, dar paleta este mult mai larga.

Vom crea criterii de performanta in gestionarea acestui fond si speram sa avem rezultate foarte bune", a spus Videanu.

Potrivit unui memorandum al Ministerului Economiei, statul isi propune sa obtina peste un miliard de euro prin vanzarea actiunilor detinute la mai multe companii din domeniul energetic, sumele urmand sa fie utilizate pentru investitii in domeniul energetic, dar si in alte domenii.

Vor fi vandute pachete detinute la societatile listate - Petrom, Oil Terminal, Transgaz, Conpet.

De asemenea, vor fi vandute prin listare sau prin licitatie cu strigare actiuni de la companii nelistate precum Romgaz, Distrigaz, Enel Distributie si Enel Dobrogea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#fond, #investitii, #proiecte, #videanu , #stiri Oil Terminal