Oltchim, disputat de gigantii Socar si KazMunaiGaz

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 16:10
2597 citiri
Oltchim, disputat de gigantii Socar si KazMunaiGaz
Combinatul Oltchim din Ramnicu Valcea

Doua companii de stat din Asia, KazMunaiGas din Kazahstan si SOCAR, din Azerbaijan, cu afaceri de miliarde de euro si printre principalii jucatori mondiali din industria petroliera, vor sa preia preia combinatul Oltchim. Interesul lor a fost confirmat de Gheorghe Piperea, partener coordonator la Rominsolv, administratorul judiciar al companiei din Ramnicu Valcea.

Intentia celor doua companii din zona Marii Caspice ar putea ridica stacheta starnind interesul si altor investitori pentru preluarea Oltchim, considera avocatul Gheorghe Piperea. Termenul de inchidere a preselectiei este 15 iulie, asadar doritorii mai au la dispozitie aproximativ doua saptamani sa se hotarasca daca vor combinatul din Ramnicu Valcea.

Reprezentul administratorului judiciar Rominsolv sustine ca ceilalti competitori care s-au inscris in aceasta cursa se vor grabi sa termine procedurile de due diligence (analiza financiara si comerciala a unei companii premergatoare achizitiei acestei companii - n.red.) ori vor trebui sa ridice pretul, crede avocatul Gheorghe Piperea.

Oltchim are cateva avantaje competitionale semnificative, fiind singurul combinat de acest gen, de mari dimensiuni, din Europa de Sud-Est. De asemenea, se numara printre cei mai mari jucatori din industria chimica si ocupa prima pozitiei pe piata produselor clorosodice, a poliolilor polieteri si a propenoxidului.

"Oltchim are o piata de desfacere enorma, sunt piete traditionale ale Oltchim si piete care pot sa fie penetrate. De exemplu, in Turcia se pot vinde mai ales materialele de constructii ale combinatului, profilele pentru geamurile termopan sunt din PVC-ul facut la Oltchim", spunea Piperea la inceputul anului.

"Fara ciudati" la Oltchim

Piperea spune ca Rominsolv a primit foarte multe oferte ale "unor ciudati", si ca s-a decis, la nivelul conducerii administratorului judiciar inchiderea procedurii de preselectie. SOCAR si KazMunaiGas sunt doua companii credibile, "cu resursele necesare", observa avocatul.

Vicepresedintele Socar, Elshad Nassirov, a confirmat posibilitatea de a investi in Oltchim, dar a spus ca "are nevoie de mai multe informatii despre starea combinatului". La randul sau, Piperea a mentionat ca administratorul judiciar va fi gata pana la sfarsitul lunii iulie sa pre-vanda Oltchim catre SOCAR.

Sediile centrale Socar (stanga) si KazMunaiGas (dreapta)

Afacerile Socar in Romania

Compania de stat din Azerbaijan, reprezentata si in Romania prin Socar Petroleum, a intrat pe piata locala in noiembrie 2011, cand au preluat, de la oamenii de afaceri Iulian si Dorina Berescu, reteaua Romtranspetrol, formata, la acea data din 15 puncte de alimentare.

De atunci SOCAR a deschis 13 statii benzinarii si planuieste sa deschida, pana in 2014, 300 de puncte de alimentare in urmatorii doi ani, asa cum declarase anul trecut presedintele grupului petrolier azer, Rovnag Abdullayev. Planul de dezvoltare nationala va include, intr-o prima faza, Capitala Romaniei dar si principalele municipii resedinta de judet din tara.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, SOCAR Petroleum a avut in 2012 o pierdere bruta de peste 14,6 milioane de lei.

La nivel global, SOCAR detine 100 de statii de distributie a gazelor naturale in Georgia, combinatul petrochimic Petkim din Turcia, precum si 170 de statii de distributie carburanti in Elvetia, pe care le-a achizitionat de la subsidiara elvetiana a Exxon Mobil.

KazMunaiGas are afaceri mari in Romania"

KazMunaiGas este o companie petroliera controlata de statul kazah. In luna august 2007, KazMunaiGas a semnat un acord de achizitie de actiuni cu Rompetrol Holding SA (Elvetia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut participatia de 25 la suta pe care o mai detinea la The Rompetrol Group catre compania KazMunayGas (KMG), care a ajuns sa controleze in totalitate grupul Rompetrol.

Dupa ani de zile de procese cu statul roman, kazahii de la KazMunaiGas, compania care detine grupul Rompetrol, au declarat ca sunt dispusi sa rascumpere actiunile Petromidia, in conditiile unei oferte de pret avantajoase.

"Vrem sa rascumparam actiunile, este doar o chestiune de pret. Este cel mai bun moment, datorita stabilitatii politice din Romania. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a ajunge la o solutie cat mai repede" a declarat vicepresedintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, pentru Bloomberg.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#KazMunaiGaz Oltchim, #Socar Oltchim, #preluare Oltchim SOCAR, #Piperea Oltchim , #Cifra de afaceri