Administratorul special: Investitorii nepregatiti, de vina pentru esecul privatizarii Oltchim

Marti, 01 Iulie 2014, ora 15:30
1726 citiri
Administratorul special: Investitorii nepregatiti, de vina pentru esecul privatizarii Oltchim

Administratorul special al Oltchim, Bogdan Stanescu, a declarat marti, intr-o sedinta la Prefectura Valcea, ca amanarea privatizarii combinatului a fost cauzata de lipsa de pregatire a investitorilor pentru cazul Oltchim.

"Faptul ca s-a amanat de patru ori termenul de privatizare al Oltchim nu a fost din cauza unei lipse de investitori, ci a lipsei lor de pregatire pentru a veni sa investeasca la Oltchim. Si aici ma refer la consortiul chinezesc, ma refer si la ultimii care au cumparat caietul de sarcini, colegii nostri de la USG, care doresc si ei sa participe la aceasta privatizare, ma refer la SIF care a incercat si el sa participe, obtinand niste sume pentru pretul Oltchim, toti cei care au dorit privatizarea pe module si nu pe sistem integrat, ceea ce pentru actionari nu avea sens, sa vindem pe module, pentru ca a vinde pe module inseamna actionari diferiti, interese diferite si nu ar fi mers unitar, cum a fost gandit sa functioneze combinatul", a precizat Stanescu.

Negocierile cu OMV, oprite in asteptarea unui investitor interesat de Arpechim si Oltchim

Din punct de vedere al negocierilor cu OMV, acesta spune ca s-au oprit in asteptarea investitorului interesat de ambele active, Arpechim si Oltchim.

"Ne-am oprit pentru ca asteptam investitorul. Pentru ca statul roman, ca sa cumpere rafinaria Arpechim, trebuie, a doua zi, sa o vanda investitorului selectat pentru Oltchim. Altfel nu are sens sa o tina, sa investeasca in ea, pentru ca, daca ar putea sa o tina, ar investi in ea, ar investi in Oltchim. Asteptam investitorul, semnam contractul. Mai avem mici probleme de mediu care trebuie discutate cu Ministerul Mediului, am discutat cu Consiliul Concurentei si ne-am luminat asupra unui eventual ajutor de stat si am ajuns la concluzia ca nu exista. Iar din punct de vedere al conversiei creantelor bugetare in actiuni, am creat aceasta ordonanta unde am facut posibila aceasta conversie. Ea este o solutie, dar nu este o una salvatoare. Daca ne uitam la toata masa credala, cat convertim? 400 de milioane, ramanem totusi cu 400 de milioane datorii", a adaugat administratorul special al combinatului.

Acesta spune ca "s-a incheiat un contract de finantare de 1 milion jumatate si sunt in discutii si pentru alte finantari".

"Fapt ce ne va permite sa deschidem sectia oxo si nu ne oprim aici. Sectia oxo nu ne duce pe plus in acest moment, dar ne duce aproape de zero, ca nivel de pierderi. Ca sa ajungem pe plus, trebuie sa deschidem si cealalta sectie (...) Ieri am fost la Ministerul Muncii cu fostii salariati. Ni s-a spus ca singurul lucru pe care il pot face dumnealor in calitatea lor de minister este sa faca o reconversie profesionala, acordand gratuitate pentru cursuri, prima de instalare de 3500 de lei daca se relocheaza in alt oras ca forta de munca. Urmeaza sa mergem cu fostii salariati si la Ministerul de Finante, sa gasim o solutie legala pentru a reusi achitarea acelor plati compensatorii. Pana atunci ramane varianta ca,atunci cand se va privatiza combinatul, sa platim aceste salarii compensatorii", a adaugat Stanescu.

Conducerea Oltchim a avut marti o intalnire cu sindicatele, la sediul Institutiei Prefectului, pentru a se prezenta situatia economica a combinatului si perspectivele de dezvoltare pentru urmatoarele 6 luni.

Oltchim se afla in insolventa din ianuarie 2013 si este propus pentru a fi privatizat in luna decembrie a acestui an.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#privatizare oltchim, #administrator special Oltchim, #rafinaria arpechim , #Investitii