Azerii de la SOCAR, interesati de preluarea Oltchim

Marti, 17 Decembrie 2013, ora 10:45
1359 citiri
Azerii de la SOCAR, interesati de preluarea Oltchim

Azerii de la compania SOCAR au avut, luni, o intalnire la sediul Ministerului Economiei privind preluarea combinatului Oltchim, dupa care s-au deplasat la Ramnicu Valcea pentru o vizita pe platforma chimica, a declarat liderul sindicatului Victoria, Corneliu Cernev.

"Azerii de la SOCAR s-au intalnit deja cu ministrul Economiei, fiind interesati de preluarea Oltchim SPV. Dupa discutiile de la minister au venit aici, la Ramnicu Valcea, pentru a vizita platforma chimica. Nu poate decat sa ne bucure acest interes de la companii serioase in privinta perspectivelor de privatizare ale combinatului valcean", a afirmat Cernev.

Companiile chineze interesate de preluarea Oltchim cer amanarea privatizarii

Tot luni, liderul sindicatului Victoria, a declarat ca exista o solicitare scrisa adresata Ministerului Economiei de companiile chineze interesate de preluarea Oltchim SPV, Baota Petrochemical Group, Hengchao Sun si Junlun Petroleum Co. Ltd privind amanarea termenului de privatizare, timp in care ar putea finanta o capitalizare a combinatului.

"Din cate am inteles, vineri ar fi sosit pe adresa Ministerului Economiei o adresa, prin care companiile chineze au solicitat o amanare pana in luna iunie a termenului de privatizare a Oltchim, perioada in care are putea aloca suma de 20 de milioane de euro, bani pentru capitalizarea combinatului. Urmeaza ca azi sa purtam o discutie cu administratorii judiciari si sa analizam solicitarea partii chineze", a declarat liderul sindicatului Victoria, Corneliu Cernev.

SOCAR si-a manifestat din 2009 intentiile de a prelua Oltchim

Pe 1 iulie, premierul Victor Ponta a declarat ca societatea azera a vrut, inca din 2009, sa cumpere combinatul, insa reprezentantii companiei au fost "tratati cu refuz". "Le-au primit (informatiile-n.r. ). Vicepresedintele Socar a fost extrem de diplomatic. Nu a vrut sa spuna care e problema. Socarul a venit in Romania sa cumpere Oltchim si au fost tratati cu refuz, in 2009, daca nu ma insel. Intre timp si-au cumparat un fel de Oltchim, o societate similara in Turcia, si atunci singura solutie pe care o vom discuta cand vin la Bucuresti este integrarea productiei din Turcia cu cea din Romania", a spus Ponta.

El mai afirma, daca vanzarea s-ar fi facut la acel moment, Oltchim ar fi putut fi pe profit. "Sa nu uitam insa ca am ratat o sansa si nu e neaparat un repros pentru fosta guvernare (...). Putea acum Oltchimul sa fie demult pe profit, restructurat de o companie, Socarul, compania nationala azera, care tocmai a cumparat in Grecia compania nationala de gaze", a mai spus Ponta.

Pe 26 noiembrie, ministrul Economiei, Andrei Gerea, administratorii judiciari ai Oltchim si presedintii companiilor chineze mentionate au semnat o scrisoare de intentie vizand participarea la procesul de privatizare a combinatului. Documentul a fost semnat la cererea reprezentantilor companiilor chineze, urmand ca, dupa o analiza mai amanuntita, acestia sa decida daca vor depune sau nu oferte pentru Oltchim

Pe 2 decembrie, Adunarea Generala a Creditorilor a aprobat infiintarea Oltchim SPV, companie care ar urma sa fie privatizata pana in februarie 2014, petul estimat situandu-se la aproximativ 300 de milioane de euro.

Pana in prezent caietul de sarcini a fost cumparat de grupul omului de afaceri Stefan Vuza si reprezentantii companiei ruse Oil Gas Trade, spun surse din interiorul combinatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#privatizare oltchim, #Socar Oltchim, #privatizare combinat Oltchim , #Investitii