Ministrul azer al Industriei si Energiei si presedintele SOCAR vin in Romania. Oltchim, pe agenda vizitei

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 09:17
1709 citiri
Ministrul azer al Industriei si Energiei si presedintele SOCAR vin in Romania. Oltchim, pe agenda vizitei

O delegatie condusa de ministrul azer al Industriei si Energiei, Natiq Alyev, insotit de presedintele SOCAR (compania petroliera si de gaze naturale detinuta de statul azer - n.r.) urmeaza sa viziteze Romania in aceasta toamna pentru convorbiri pe tema privatizarii combinatului Oltchim, precum si pentru analizarea altor oportunitati de investitii in tara, anunta Ministerul Economiei.

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, a discutat, miercuri, cu Farid Abdinbayov, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Azerbaidjan in Romania, despre stadiul colaborarii comercial - economice dintre cele doua tari, apreciindu-se existenta unui potential ridicat de dezvoltare a relatiilor bilaterale.

"Demnitarul roman a dat asigurari ca partenerii azeri vor primi informatiile actualizate cu privire la procesul de privatizare a combinatului (Oltchim - n.r.) si a solicitat ca, in masura posibilitatilor, sa fie devansata sosirea delegatiei", se precizeaza in comunicatul citat.

In cadrul intalnirii, cele doua parti si-au exprimat disponibilitatea pentru dinamizarea relatiilor economice si comerciale bilaterale, cu accent pe posibilitatile de atragere de investitii. Astfel, s-a subliniat necesitatea ca oamenilor de afaceri din cele doua tari sa li se furnizeze cat mai multe informatii pe domenii concrete, pentru viitoare colaborari si investitii.

"Este foarte important ca, prin consultari atat la nivel guvernamental cat si la nivelul mediilor de afaceri din cele doua tari, sa gasim acele proiecte de cooperare economica a caror concretizare sa contribuie la cresterea substantiala a schimburilor comerciale bilaterale si a investitiilor reciproce" a precizat ministrul roman.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, la 31 decembrie 2012, schimburile comerciale romano - azere se cifrau la 112,2 milioane dolari, din care exportul romanesc a fost 22,6 milioane dolari, iar importul 89,6 milioane dolari.

La 31 august 2013, totalul livrarilor reciproce a fost de 75,2 milioane dolari, inregistrandu-se o crestere cu 12,2%, fata de perioada similara a anului 2012, datorata exclusiv majorarii exportului romanesc cu 86,7%, pana la 26,2 milioane dolari, in timp ce importul s-a redus cu 7,5%, la 49 milioane dolari.

Cresterea exportului coroborata cu diminuarea importului a condus la o imbunatatire a balantei comerciale cu 16 milioane dolari. Principalele pozitii la exportul romanesc sunt masini, aparate si echipamente industriale, produse farmaceutice, lemn si articole din lemn.

#relatii Romania Azerbaidjan, #privatizare oltchim, #investitii SOCAR Romania, #vizita oficiala azeri Romania, #preluare Socar Oltchim , #Investitii