Analisti: Privatizarea Oltchim se face prost

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 08:41
2617 citiri
Analisti: Privatizarea Oltchim se face prost
Sursa foto: Gandul

Privatizarea companiei Oltchim se realizeaza intr-un mod defectuos, iar statul, aflat sub presiunea FMI, a ales un moment neinspirat pentru a finaliza acest proces, avertizeaza analistii chestionati de Business24.

"Privatizarea se face prost, procesul trebuie reluat. Orientarea este gresita, precipitata, dupa ani lungi de amanari s-a ales cea mai proasta solutie", considera fostul ministru al Privatizarii, Valentin Ionescu.

El nu este de acord cu strategia de privatizare adoptata la sfarsitul lunii august, si anume vanzarea pachetului majoritar detinut de stat prin procedura colectiva, respectiv 54,6% din capitalul social si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevazuta dupa majorarea capitalului social al Oltchim pana la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

Strategia de privatizare a companiei Oltchim se schimba iar

"Statul nu trebuia sa vanda pachetul, ci trebuia sa il tina si sa faca majorari de capital succesive la Oltchim, pana gasea un partener strategic care sa investeasca in companie. Asa se vinde pachetul de actiuni pe un pret modic, iar compania ramane, in continuare, fara lichiditati. Deci, care-i afacerea?", se intreaba fostul ministru al Privatizarii.

In plus, acesta atrage atentia asupra faptului ca nu exista, in momentul de fata, "cumparatori viabili" ai combinatului de la Ramnicu Valcea.

"Nu se poate privatiza cu TISE, pentru ca e o companie de stat ruseasca. Este penibil ca statul roman sa vanda statului rus, asta nu e privatizare. In ceea ce priveste cea de-a doua companie, PCC SE, trebuie vazut ce interese are si daca exista forta financiara necesara", a explicat Ionescu.

Si analistul economic Mircea Cosea este de acord cu faptul ca momentul ales pentru privatizarea Oltchim este neinspirat.

"Privatizarea nu este binevenita in momentul de fata. Sunt chestiuni care s-ar fi putut regla printr-un program de restructurare si prin management privat, precum si prin eliminarea clientelismului politic. Nu e un moment bun, piata e proasta, preturile cad, iar statul nu trebuie sa cedeze din proprietate, in conditiile in care in Romania nu prea mai exista proprietate nationala", a comentat Cosea.

Pe de alta parte, nici insolventa nu este o solutie pentru combinatul Oltchim, a conchis analistului economic.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#privatizare oltchim, #analisti privatizare Oltchim, #Valentin Ionescu privatizare Oltchim, #licitatie Oltchim , #Management