Oltchim a intrat oficial in administrare speciala, cu supraveghere financiara

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 10:29
1244 citiri
Oltchim a intrat oficial in administrare speciala, cu supraveghere financiara

Combinatul Oltchim a intrat, incepand cu data de 2 iulie, in administrare speciala in perioada de privatizare, la aceeasi data fiind instituita si procedura de supraveghere financiara a societatii, conform unui Ordin al ministrului Economiei, publicat in Monitorul Oficial.

Administratorul special va avea atributii stabilite prin mandatul special acordat prin Ordin al ministrului Economiei. Mandatul va cuprinde luarea unor masuri de administrare, gestionare si supraveghere financiara a societatii, cu prioritate asupra situatiei indeplinirii principalilor indicatori economico-financiari de performanta, identificarii unor active neutilizate care pot fi transferate, vandute, inventarierii datoriilor societatii, precum si a platilor restante in structura lor, inventarierii creantelor pe care societatea le are de recuperat, cunoasterii litigiilor care greveaza asupra societatii, inventarierii activelor posibil a fi revendicate.

Alte atributii ale administratorului special

Mandatul mai prevede notificarea tuturor creditorilor bugetari in vederea neinceperii/suspendarii de catre acestia a oricaror masuri de executare silita, solicitarea catre furnizorii de utilitati de reesalonare a datoriilor restante, intocmirea de grafice de reesalonare a datoriilor restante, adoptarea masurilor necesare pentru respectarea acestora si efectuarea platilor facturilor curente si respectarea disciplinei economico-financiare, prin luarea unor masuri pentru intarirea acesteia.

Totodata, in functie de concluziile privind situatia economico-financiara a societatii, de strategia de privatizare ce urmeaza sa fie derulata pentru Oltchim si in concordanta cu angajamentele asumate de Guvernul Romaniei fata de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, in mandat se vor specifica si masurile exceptionale care trebuie luate de societate in perioada premergatoare anuntului oferta, cu referire la divizare, fuziuni, vanzari de active, aplicarea unui program de restructurare cu sau fara reducere de personal, externalizari/transferuri de activitati si/sau active cu caracter social, conversie in actiuni a unor creante certe, lichide si exigibile, respectarea disciplinei economico-financiare si a graficelor de reesalonare a datoriilor restante catre furnizori de servicii si orice alte masuri care duc la sporirea atractivitatii societatii la privatizare.

Administrarea speciala inceteaza la data transferului de proprietate asupra actiunilor, in situatia privatizarii, sau la data stabilita prin Ordin al ministrului Economiei.

Statul s-a angajat in negocierile cu FMI sa privatizeze Oltchim

Combinatul Oltchim face parte din randul companiilor de stat pentru care autoritatile s-au angajat, in negocierile cu Fondul Monetar International, sa demareze procesul de privatizare. De asemenea, combinatul se afla pe lista companiilor de stat care ar trebui sa beneficieze de management privat. La sfarsitul lunii aprilie, Comisia Europeana a aprobat conversia in actiuni a creantelor Oltchim la AVAS. Din cauza faptului ca aceasta conversie nu s-a facut in timp util, privatizarea combinatului a fost amanata pentru luna septembrie a acestui an.

Oltchim Ramnicu Valcea a incheiat primul trimestru din acest an cu pierderi nete de 82,8 milioane lei, de peste 30 de ori mai mari fata de cele raportate in perioada similara din 2011 (2,68 milioane de lei).

Pentru 2012, actionarii companiei din Ramnicu Valcea estimeaza realizarea unor investitii in valoare de aproape 93 de milioane de lei si eliminarea pierderilor inregistrate in 2011. Actionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,8062% din actiuni.

Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
#Oltchim administrare speciala, #oltchim privatizare, #Oltchim pierderi financiare, #Oltchim supraveghere speciala , #Management