Oltchim ajunge pe masa DNA

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 12:35
2402 citiri
Oltchim ajunge pe masa DNA

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in legatura cu Oltchim, deoarece situatia nu poate ramane fara niciun vinovat. In momentul de fata, Oltchim are o datorie de 700 milioane de euro, care creste cu 200.000 de euro in fiecare zi.

In momentul de fata, procurorii DNA ar investiga axa Constantin Roibu - Adriean Videanu, in privinta unor finantari contractate de Oltchim de la banci, care si-ar fi pierdut urma, prin intermediul mai multor firme-fantoma, potrivit RTV.

Business24 va prezinta in format LIVE TEXT principalele evenimente pe tema privatizarii Oltchim:

- "Un ministru nu isi pune semnatura pe creditul unei companii din subordine. Cel mult, pe o scrisoare de confort: inseamna ca Guvernul a aprobat o anumita strategie, iar ministrul valideaza ca guvernul merge in acea directie", a declarat Adriean Videanu, la RTV.

- "Angajatii de la Oltchim mi-au solicitat sa reluam protestele si asta o sa si facem", a spus Corneliu Cernev, liderul angajatilor Oltchim, la B1 TV.

- Dan Diaconescu cere la Tribunalul Valcea anularea unei hotarari AGA de la Oltchim prin care creantele AVAS fata de aceasta unitate contin dobanzi de aproximativ 130 de milioane de euro, patronul OTV motivand ca statul nu poate vinde "dobanzile nedatorate".

- Ministerul Finantelor: Acordarea unei garantii de stat de 40 milioane euro companiei Oltchim era inoperabila din cauza legislatiei interne si celei europene si ar fi decredibilizat Romania in fata partenerilor financiari internationali.

Precizarile MFP vizeaza afirmatiile senatorului Dan Radu Rusanu privind neasumarea responsabiliatii politice de catre MFP pentru acordarea unei astfel de garantii, care ar fi condus la evitarea esecului privatizarii Oltchim.

- Victor Ponta a anuntat ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in legatura cu Oltchim, deoarece situatia nu poate ramane fara niciun vinovat.

Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, reactioneaza la declaratiile lui Victor Ponta:

- Imaginea clientului meu, Dan Diaconescu, a fost grav prejudiciata. Parerea domnului Ponta, adica a Executivului, poate sa influenteze eventuali parteneri de afaceri. Are optiunea de a-si apara imaginea in instanta.

- Dan Diaconescu a participat la o procedura stabilita de Ministerul Economiei. Exista o perioada de 10 zile in care se vor desfasura negocieri contractuale pentru definitivarea acestei privatizari. In procesul verbal insa, s-a mentionat ca Diaconescu trebuie sa vina luni cu banii si sa semneze. Lucrurile nu se fac peste noapte, sunt niste reguli care trebuie sa fie valabile pentru toata lumea.

- Eu am inteles ca Dan Diaconescu era un pungas, un neserios si un om care n-are bani. Azi am inteles ca totusi are niste drepturi si poate semna contractul pana luni. In 24 de ore, premierul si-a reconsiderat pozitia in raport cu Dan Diaconescu si cu perspectivele pe care le are guvernul. Ratiunea a avut castig de cauza.

Declaratii Daniel Chitoiu, ministrul Economiei:

- In ceea ce priveste ajutorul de salvgardare, pregatim notificarea pentru CE in cazul imprumutului pentru sase luni. Daca Dan Diaconescu plateste, nu mai este nevoie de imprumut. In cazul in care plateste numai pretul actiunilor, statul roman poate, pana la transferul actiunilor, sa acorde acest imprumut pentru 6 luni, cu dobanda pietei.

- Conform programului de reluare etapizat a activitatilor la Oltchim in termen de doua saptamani, isi reiau activitatea trei sectii, in decurs de o luna isi reia activitatea 55% din intreaga capacitate.

Declaratii Victor Ponta:

- Cel care si-a manifestat interesul inca din guvernul Boc, a fost TISE. Consultantul a fost ales tot in perioada aceasta. As vrea sa cred ca retragerea celor de la TISE nu e provocata de scandalul mediatic. Eu n-am prezentat numele domnului Diaconescu, decat atunci cand m-am referit la oferta pe care a depus-o.

- Cei care au produs catastrofa de la Oltchim trebuie sa aiba bunul simt sa nu mai vorbeasca despre Oltchim. Domnul Videanu e unul din cei care trebuie sa taca din gura.

- Pana in data de 17.09.2012, cumparandu-se caietul de sarcini de catre 13 investitori, am fost optimisti ca un investitor puternic va veni la Oltchim. Daca el s-a retras in urma celor vazute la televizor, nu pot sa spun. Pot sa va asigur ca orice investitor, daca pana pe 1 octombrie nu se va semna, va pune problema in ce masura poate lua decizii in raport cu actionarul minoritar si ce face cu creantele AVAS si Electrica.

- Ce risca Romania daca nu privatizeaza Oltchim acum: Daca nu indeplineam procedura, daca o amanam, nu intra scrisoarea in board-ul din 28 septembrie. Noi ne-am indeplinit obligatia si FMI ne va sprijini in continuare, fie pentru semnarea contractului, fie pentru reluarea procedurii: cel mai scurt termen 6 luni de zile. Nu exista o obligatie sa avem si un castigator.

- Pana in luna iunie, inclusiv, s-au platit salariile angajatilor. Asteptam 1 octombrie, pentru a afla daca statul ramane proprietar majoritar si vom asigura plata salariilor si pornirea combinatului, daca nu va exista un contract incheiat.

- Luam in calcul ca domnul Diaconescu nu va putea sa plateasca pretul. In aceaste conditii, responsabilitatea pentru Oltchim ramane in sarcina actionarului majoritar, adica statul - moment in care vom pune un nou management, un administrator special, care sa opreasca contractele paguboase, sa discute cu creditorii privati, sa reia activitatea pe baza unui sprijin pe care Guvernul il poate asigura

- In legatura cu Arpechim, OMV Petrom, in urma discutiilor purtate cu OPSPI (Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie n.r) si-a dat in scris acordul de a negocia cu castigatorul licitatiei. Cea mai importanta parte a Arpechim pentru Oltchim - instalatia de piroliza, a fost transferata deja de acum doi ani. Mai este instalatia de nafta, care poate fi transferata insa aceasta presupune costuri suplimentare. Este in functie de ceea ce face urmatorul proprietar al Oltchim. Este vorba si despre investitiile de mediu. Deci Oltchim poate functiona in mare parte si fara Arpechim. Cei de la OMV Petrom au fost extrem de corecti.

- Suntem pregatiti, pana luni, daca plateste pretul convenit, sa discutam toate procedurile. Intrarea in posesia actiunilor se face in momentul in care se duc la capat toate procedurile pentru pastrarea locurilor de munca, gestionarea datoriilor si discutiile cu OMV pentru Arpechim.

- Ce se va intampla cu cei 45 milioane de euro, daca Diaconescu va plati: pot fi acordati ca imprumut de salvgardare pentru perioada de cel mult 6 luni, pentru functionarea combinatului, pana la transferul de actiuni.

- Punctul 7: "Planul de afaceri va fi prezentat numai in conditiile in care voi castiga aceasta licitatie, in termen de 48 de ore". Termenul a expirat pe 23 septembrie.

- "In acest sens, imediat dupa anuntarea castigatorului, va prezentam echipa de manageri romani si straini", se arata in oferta. Este o obligatie pe care nu si-a indeplinit-o.

- Oferta domnului Dan Diaconescu nu este publica, dar am citit-o deja pe Hotnews si RTV. Suma totala este echivalentul a 45 milioane de euro. Plata se va face in lei la data de semnare a contractului. OPSPI a fost disponibil si ieri pentru semnare. In ziua in care se semneaza, trebuie facuta plata.

- TISE anunta in 17.09.2012: Decizia noastra actuala este de a nu participa in procesul de privatizare a Oltchim. Decizia din acest moment nu exclude interesul de a continua cooperarea cu autoritatile, in ceea ce priveste o eventuala investitie.

- Guvernul a dorit sa faca conversia datoriei AVAS de 250 milioane euro, in actiuni. Aceasta conversie se poate face doar in momentul in care detii doua treimi din AGA.

- Vreau sa fac urmatoarele precizari: Dan Diaconescu a cumparat caietul de sarcini si a venit cu o oferta din care va voi prezenta cateva elemente, in conformitate cu caietul de sarcini.

- Conform acordului dintre Romania si FMI, orice privatizare neindeplinita la termen devine automat prioritara pentru urmatoarea scrisoare de intentie. Procedura de privatizare a devenit actiune prioritara pentru guvernul Romaniei.

- Ajungem in aprilie 2012. Guvernul MRU nu a aprobat inceperea procedurii de privatizare, a adaugat datoriile si dobanzile la AVAS. Orice investitor care ar dori sa preia Oltchim, prima intrebare pe care o pune este "Cate datorii am de platit?"

- In 2009, s-ar fi putut salva Oltchimul mult mai usor, in 2010 si 2011 la fel. Timp de trei ani, Oltchimul a devenit dintr-o societate indatorata, o societate aflata intr-o situatie fara iesire. Datorii - 700 de milioane de euro. Creste datoria cu 200.000 de euro in fiecare zi.

- Cand era ministru al Economiei Ion Ariton, in 2011 - datorii 291 de milioane de lei la furnizori; 37 de milioane la furnizori; credite bancare nerambursate pe termen lung - 510 milioane de lei, in conditiile in care nu a mai gasit finantare.

- In 2010 - credite bancare - 510 milioane de lei; bugetul de stat - 37 milioane de lei.

- Situatia Oltchim a inceput sa se deterioreze, iar anii 2009 - 2011 au insemnat o cadere grava in ceea ce priveste datoriile si pierderile. La sfarsitul lui 2009, datoriile Oltchim erau de 11 milioane de lei, catre furnizori; catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale - 7 milioane de lei; catre alti creditori - 5,8 milioane; credite bancare neplatite - 500 de milioane de lei".

- Situatia Oltchim a inceput sa se deterioreze insa anii 2009-2011 au condus la agravarea situatiei

- As vrea sa incep cu 2006, cand PCC devine actionar minoritar iar guvernul adopta o ordonanta cu primele masuri pentru privatizare

- Oltchim nu inseamna decat 3000 de angajati, inseamna municipiul Ramnicu Valcea.

- Am considerat necesar sa punem la dispozitia opiniei publice cateva date care au marcat evolutia Oltchim in ultimii ani.

O privatizare cu cantec

Dan Diaconescu este plecat la Munchen, desi negocierile pentru contractul de vanzare-cumparare a Oltchim sunt in plina negociere.

Noul actionar majoritar la combinatul Oltchim a refuzat sa semneze, luni, contractul, invocand o serie de nereguli in continutul documentului.

"Am sperat sa semnam azi si sa platim. E un soc mare, sa vedem ca e o batjocura de contract", s-a justificat Diaconescu.

De ce nu a semnat Dan Diaconescu contractul pentru privatizarea Oltchim

Cu toate acestea, suspiciunile, in privinta posibilitatii de plata, sunt in crestere. Premierul Victor Ponta a anuntat ca are deja in vedere o amanare a privatizarii pentru anul 2013:

"Asa-zisul castigator nu a avut nici banii, nici intentia de a deveni actionar. Impreuna cu Ministerul Economiei, vom aproba planul urmator, pentru ca, in cel mai scurt timp, sa gasim un investitor serios. Bataia de joc nu poate ramane fara consecinte. Probabil ca domnul Diaconescu ar fi preferat sa nu-l primim la licitatie, ca sa spuna pe urma ca el ar fi salvat combinatului. Acum s-a dovedit adevarul, ca nu are nici un ban", a declarat Victor Ponta, luni, la sediul PSD.

Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a declarat ca Dan Diaconescu trebuie sa faca dovada ca are suma de 45 de milioane de euro convenita in cadrul licitatiei de privatizare pentru ca, daca nu face plata in 10 zile, va pierde contractul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Ponta privatizare Oltchim, #privatizare oltchim, #Chtoiu privatizare Oltchim , #Management