Oltchim: Sanse tot mai mici pentru privatizare avantajoasa

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 13:13
2160 citiri
Oltchim: Sanse tot mai mici pentru privatizare avantajoasa
Sursa: Adevarul.ro

Guvernul se afla intr-o situatie imposibila, cel putin aparent. Trebuie sa privatizeze Oltchim SA, un mamut care genereaza datorii de 7 milioane de euro pe luna si functioneaza la 3% din capacitate.

Guvernul Romaniei trebuie sa privatizeze pana in data de 18 septembrie o societate care nu mai are bani sa-si plateasca materia prima, energia electrica si salariile celor peste 3.300 de angajati, care protesteaza de mai multe zile pentru neplata salariilor restante.

Plata salariilor restante este problema cea mai mica pe care trebuie s-o rezolve in acest moment statul roman, care este actionar majoritar in cadrul Oltchim. Compania este detinuta de catre Ministerul Economiei in proportie de 54,8%, PCC SE Germania (18,31%), Nachbar Services (14,02%) , persoane fizice (11,01%), alte persoane juridice (1,83%).

"Privatizarea nu este binevenita in momentul de fata. Sunt chestiuni care s-ar fi putut regla printr-un program de restructurare si prin management privat, precum si prin eliminarea clientelismului politic. Nu e un moment bun, piata e proasta, preturile cad, iar statul nu trebuie sa cedeze din proprietate, in conditiile in care in Romania nu prea mai exista proprietate nationala", a declarat analistul Mircea Cosea pentru Business24.

Pe de alta parte, nici insolventa nu este o solutie pentru combinatul Oltchim, a spus analistul economic.

Valoarea nominala a unei actiuni Oltchim este de 0,10 lei.

In ultimii doi ani, Oltchim s-a aflat in risc de faliment iminent, avand un grad mare de indatorare. Datoriile totale ale societatii se ridica, in prezent, la 2,596 de miliarde de lei (581 de milioane de euro), fara dobanzile calculate de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului(AVAS) in anul 2006 si dupa data 1 ianuarie 2007, potrivit unui memorandum intocmit de catre ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, inaintat catre Guvern.

Datoriile Olchim SA:

- 508 milioane de lei (113 milioane de euro) catre AVAS;

- 664 milioane de lei (149 de milioane de euro) catre Electrica SA;

- 12 milioane de lei (3 milioane de euro) catre Electrica Furnizare SA;

- 23 de milioane de euro catre CFR Marfa;

- 4 milioane de euro catre S.N. a Sarii "Salrom" SA;

- 18 milioane de euro catre CET Govora;

- 2 milioane de euro catre Apele Romane;

Datorii contractate de la banci

- 72 milioane de euro catre BCR;

- 35 de milioane de euro catre Banca Transilvania;

- 4 milioane de euro catre Unicredit;

- 11,5 milioane de euro catre CEC;

- 3 milioane de euro catre ING;

- 2,5 milioane de euro catre Bancpost;

- 2 milioane de euro catre alte banci: Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank

- 85 milioane de euro datorii catre alti furnizori privati;

- 43 de milioane de euro datorii catre clientii care au achitat in avans;

- salarii si impozite aferente - 7 milioane de euro;

- 4 milioane de euro alte datorii - leasing, cesiuni din TVA, dobanzi credite.

Pentru datoria inregistrata de Oltchim, conform atentionarilor primite de la Comisia Europeana, in scopul diminuarii suspiciunii de ajutor de stat, AVAS a calculat dobanzi in valoare de 584 milioane de lei (131 milioane de euro), compuse din dobanzi in suma de 30 milioane de lei (7 milioane de euro), calculate in anul 2006 si dobanzi in suma de 554 milioane de lei (124 milioane de euro), calculate pentru perioada 01.01.2002-24.04.2012.

Prin inregistrarea acestor dobanzi datoria totala a oltchim ar ajunge la 3,18 miliarde de lei (712 milioane de euro).

Oltchim a inregistrat pierderi in ultimii 3 ani, iar bilantul anului 2011 indica o pierdere de 278,3 milioane de lei si datorii totale de 2,539 miliarde de lei.

Situatia financiara a Olchim este foarte grava, iar compania este vulnerabila fata de creditori si total neatractiva in ochii unui investitor privat prudent, care nu ar avea calitatea de creditor majoritar, se arata in memorandumul mentionat anterior.

Guvernul Romaniei are ca termen data de 18 septembrie pentru a inainta Fondului Monetari International documentele oficiale din care sa rezulte ca a desemnat castigatorul privatizarii Olchim. In cadrul procesului de privatizare, statul roman ofera spre vanzare 54,8062% din capitalul social al Oltchim SA.

"Societatea ramane expusa riscului iminent de faliment, situatie in care orice actionar care nu este si creditor si-ar pierde in totalitate investitia in actiuni, fara sa poata in vreun fel sa participe la luarea deciziilor care i-ar afecta investitia", se arata in memorandum.

Ce etape mai sunt de parcurs in cadrul privatizarii Oltchim

- 13 septembrie - depunerea ofertelor de cumparare si a documentatiilor de participare;

- 18 septembrie - desfasurarea licitatiei/licitatiilor si desemnarea castigatorului/castigatorilor;

- dupa 18 septembrie - transmiterea catre FMI a documentelor oficiale privind licitatia si castigatorul ei.

Oltchim este cel mai mare combinat chimic din Romania. Compania a fost infiintata in anul 1966, iar in 1990 a devenit o societate comerciala pe actiuni.

Incepand cu anul 1997, actiunile Oltchim SA se tranzactioneaza in cadrul Bursei de Valori Bucuresti. Actiunile societatii sunt cotate la categoria I (simbol OLT) si volumul tranzactionarii acestora intra in calculul indicelui BET-C si BET-XT (incepand cu data de 01.04.2010).

Actiunile Oltchim au inchis la 0,73 lei in cadrul ultimei sedinte BVB, in scadere cu 0,68%. Oltchim are la BVB un numar total de 343.211.383 de actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#privatizare oltchim, #datorii Oltchim, #datorii banci Oltchim, #plati salarii restante Oltchim , #Management