Presa straina: Oltchim, o alta privatizare problematica pentru Romania

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 14:45
1597 citiri
Presa straina: Oltchim, o alta privatizare problematica pentru Romania

Vanzarea combinatului chimic Oltchim, cea mai recenta privatizare de tip sell-off (vanzare a unei unitati neprofitabile la un pret redus), se desfasoara cu sincope, in contextul unei situatii economice dificile si a intereselor electorale.

Insa toata aceasta situatie nu va face decat sa mentina scepticismul investitorilor, remarca revista Business New Europe, citata de Agerpres.

Combinatul chimic este in prezent subiectul unei dispute intre noul guvern si "un magnat media pitoresc si controversat".

Productia Oltchim a fost suspendata in luna august pentru o datorie de peste 400 milioane de euro catre stat si furnizorii de energie.

Privatizarea Oltchim, pe fondul unui context economic si politic nefavorabil

Privatizarea Oltchim se desfasoara intr-un context economic si politic incert, conform Business New Europe. La inceputul acestui an, in Romania au fost impuse o serie de masuri de austeritate, urmate de proteste de strada. Au avut loc schimbari pe plan politic, iar Romania a fost criticata pe plan extern pentru modalitatea de actiune a guvernului Ponta, care a incercat sa-l demita pe presedintele Traian Basescu.

In vara acestui an, Romania a fost afectata si de seceta. Productia de porumb din 2012 va fi cu 60% mai mica fata de cea inregistrata anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Seceta din Romania: Suntem tara cea mai afectata din Europa

Problemele aparute in cadrul procesului de privatizare a companiei Oltchim

La 21 septembrie, guvernul parea sa fi vandut pachetul majoritar la Oltchim de 54,8% lui Dan Diaconescu pentru suma de 203 milioane de lei, in jur de 45 milioane de euro.

Privatizare Oltchim: Dan Diaconescu, noul actionar majoritar

A doua zi, premierul Victor Ponta a declarat ca asteapta ca persoana care a castigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Ramnicu Valcea sa se prezinte in maxim zece zile cu banii. Premierul a subliniat ca, daca acest lucru nu se va intampla, este vorba de o infractiune.

Ponta: Ma astept ca banii pentru privatizarea Oltchim sa fie dati in 10 zile si sa nu fie vorba de infractiune

Diaconescu, un fost jurnalist de 44 de ani care detine in prezent postul de televiziune OTV, pare sa nu aiba nicio experienta in gestionarea unor mari combinate chimice, remarca autorul analizei din Business New Europe. Cu toate acestea, oferta lui a invins-o pe cea grupului german PCC SE, precum si a companiilor locale AISA Invest si Chimcomplex Borzesti.

Interesele politice in spatele privatizarii Oltchim

Intr-adevar, ipoteza larg raspandita in randul presei locale este ca licitatia Oltchim a fost doar o incercare a lui Dan Diaconescu, presedintele partidului PP-DD, de a-si creste profilul in perioada premergatoare scrutinului.

O interpretare generoasa a acestei teorii este faptul ca cererile sale privind post-privatizarea Oltchim au evidentiat situatia lucratorilor din companiile aflate in proprietate publica in Romania, precum si efectele probabile ale privatizarilor de tip sell-off.

Diaconescu insusi spune ca doreste ca acordul Oltchim sa marcheze o pauza de la privatizarile din trecut, in care de prea multe ori s-a asistat la vanzari de active unor aliati politici, sau au condus la concedieri in masa. El spune ca oferta lui va fi in interesul optim al fortei de munca si al economiei si acuza autoritatile ca submineaza in mod deliberat acordul cerand plata atat de repede. El l-a acuzat pe premierul Ponta ca obstructioneaza vanzarea, releva analistul.

Dan Diaconescu a mai sugerat ca are o strategie secreta pe care o va folosi la timpul potrivit. Potrivit unor informatii, ar exista sustinatori straini cu o multime de bani in spatele Diaconescu, care va plati fondurile necesare.

Situatia Oltchim nu atrage investitorii

Dezastrul Oltchim scoate in evidenta problemele presante pentru tara. Privatizarea combinatului este parte a unui pachet de privatizari rapide convenite de noul guvern al lui Ponta in cadrul acordului cu Fondul Monetar International.

Confuzia privind Oltchim - la fel ca privatizari anterioare, printre care vanzarea celei mai mari mine de cupru a tarii, brusc anulata in luna aprilie, precum si vanzarea unei participatii a companiei petroliere Petrom - nu va reasigura investitorii, considera autorul articolului.

Intre timp, viitorul Olchim, al celor 3.300 de angajati ai sai si al multelor persoane ale caror venituri depind de combinatul din Ramnicu Valcea este incert.

Indiferent de viitorul investitor, pare putin probabil ca acesta sa pastreze structura locurilor de munca asa cum se prezinta. Marea problema a combinatului Oltchim este reprezentata de datoriile ridicate ale unitatii chimice, care vor fi privite cu circumspectie de orice investitor, concluzioneaza Business New Europe.

Oltchim Ramnicu Valcea a incheiat primul trimestru din acest an cu pierderi nete de 82,8 milioane lei, de peste 30 de ori mai mari fata de cele raportate in perioada similara din 2011 (2,68 milioane de lei).

Oltchim: Pierderi nete de 82,8 milioane lei in T1

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#privatizare oltchim, #presa straina privatizare Oltchim, #probleme privatizare Oltchim, #disputa privatizare Oltchim , #Management