Oltchim, in declin pe bursa, dupa anuntarea privatizarii. Ce ii nemultumeste pe investitori

Vineri, 10 August 2012, ora 14:01
1350 citiri
Oltchim, in declin pe bursa, dupa anuntarea privatizarii. Ce ii nemultumeste pe investitori

Actiunile Oltchim (OLT) s-au depreciat cu 15% dupa anuntul legat de privatizarea combinatului chimic. Intr-o prima etapa, privatizarea combinatului chimic implica majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei.

Brokerii spun ca principalul motiv pentru corectia pretului este determinat de detaliile anuntate joi de Oltchim privind majorarea capitalului social, unde investitorii minoritari trebuie sa participe cu sume ridicate de bani pentru a-si pastra participatiile.

Ministerul Economiei va elabora un plan minimal de masuri pentru Oltchim

Actiunile au reintrat la tranzactionare la ora 12.20, dupa ce au fost oprite in precedentele doua zile, in asteptarea anuntului privind privatizarea companiei.

Cotatia a cazut cu peste 13% inca din primele secunde, cand au fost realizate 13 de transferuri, in valoare de 28.000 de lei.

La ora 12.35, titlurile erau in scadere cu 14,95%, la 0,7195 lei, iar operatiunile cumulau 33.000 de lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar 16 operatiuni. La cotatia de 0,7195 lei pe actiune, capitalizarea Oltchim este de 247 milioane de lei (54,4 milioane de euro).

Orice ordin de cumparare plasat era executat imediat, iar pe partea de vanzare erau ordine pentru 349.000 de actiuni.

Oltchim a transmis un convocator AGA in care este propusa majorarea capitalului social al Oltchim cu cel mult 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

AGA este programata pentru 10 septembrie. Noile actiuni vor putea fi cumparate la valoarea nominala de 0,1 lei.

Ulterior, combinatul a transmis vineri un raport prin care informeaza investitorii ca a fost publicat anuntul de vanzare a actiunilor detinute de stat. Ofertele de privatizare urmeaza sa fie depuse pana pe 13 septembrie, iar licitatia va avea loc pe 14 septembrie.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania PCC SE, inregistrata in Germania. PCC detine 18,32% din actiuni, iar fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Noi schimbari la conducerea Oltchim

Statul vrea sa garanteze un imprumut de 40 mil. lei pentru Oltchim

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#actiuni Oltchim BVB, #evolutie actiuni Oltchim BVB, #scadere actiuni Oltchim BVB , #Profit