Sindicatul Oltchim solicita privatizarea in sistem integrat cu rafinaria Arpechim

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 11:56
1899 citiri
Sindicatul Oltchim solicita privatizarea in sistem integrat cu rafinaria Arpechim

Sindicatul Oltchim solicita Ministerului Economiei stabilirea unui program coerent de masuri care sa vizeze privatizarea societatii in sistem integrat cu Rafinaria Arpechim si plata salariilor restante, a declarat, miercuri, presedintele sindicatului din combinat, Mihai Diculoiu.

"Dorim stabilirea unui program coerent de masuri care sa vizeze privatizarea in sistem integrat cu rafinaria Arpechim. De asemenea, dorim sa capitalizam societatea si sa inceapa o renegociere cu OMV pentru a stabili un pret de achizitie a rafinariei Arpechim", a afirmat Diculoiu.

Totodata, sindicalistii sustin ca societatea are nevoie de un capital de lucru de 40 milioane euro care ar trebui creat prin accesarea unui credit.

"Solicitam si acordarea restantelor salariale pe lunile aprilie si mai astfel incat din iulie salariile sa se plateasca la data stabilita. Pentru toate solicitarile noastre avem nevoie de o decizie politica", a spus liderul sindical.

Peste 400 de sindicalisti si angajati ai societatii Oltchim picheteaza, miercuri, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in urma intarzierilor la plata salariilor cu doua luni si a blocarii activitatii combinatului, potrivit unui comunicat transmis de Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA".

Actiunile de protest continua joi, cu un pichet la sediul central al PNL si vineri, cu un protest la sediul central al PSD.

Activitatea combinatului Oltchim a fost blocata dupa ce OMV a inchis Arpechim, oprind sursele de materie prima esentiale pentru functionarea Oltchim.

Consiliul General al Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel ALFA" sustine protestul angajatilor Oltchim si solicita Ministerului Economiei si factorilor politici sa gaseasca solutiile care sa duca la reluarea activitatii combinatului Oltchim, astfel incat lucratorii sa-si poata pastra locurile de munca si sa isi primeasca salariile restante.

Potrivit acestora, Comisia Europeana si-a dat acordul pentru capitalizarea datoriilor societatii, o alta varianta pentru salvarea combinatului fiind creditele externe care sa permita reluarea activitatii, pentru acestea fiind necesara decizia Ministerului Economiei.

Combinatul Oltchim face parte din randul companiilor de stat pentru care autoritatile s-au angajat, in negocierile cu Fondul Monetar International, sa demareze programul de privatizare. La sfarsitul lunii aprilie, Comisia Europeana a aprobat conversia in actiuni a creantelor Oltchim la AVAS. Din cauza faptului ca aceasta conversie nu s-a facut in timp util privatizarea combinatului a fost amanata pentru luna septembrie a acestui an.

Oltchim Ramnicu Valcea a incheiat primul trimestru din acest an cu pierderi nete de 82,8 milioane lei, de peste 30 de ori mai mari fata de cele raportate in perioada similara din 2011 (2,68 milioane de lei).

Pentru 2012, actionarii companiei din Ramnicu Valcea estimeaza realizarea unor investitii in valoare de aproape 93 de milioane de lei si eliminarea pierderilor inregistrate in 2011. Actionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,8062% din actiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#oltchim privatizare, #sindicalisti Oltchim proteste, #Oltchim pierderi financiare, #Oltchim Rafinaria Arpechim , #Rezultate financiare