Analistii, despre privatizarea Oltchim prin negociere directa: Ponta alearga dupa cai verzi

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 13:55
2420 citiri
Analistii, despre privatizarea Oltchim prin negociere directa: Ponta alearga dupa cai verzi

Esecul privatizarii Oltchim si datoriile de peste 700 de milioane de euro, care continua sa creasca, au determinat guvernul Ponta sa ia in considerare modalitatea de privatizare prin negociere directa cu un investitor strategic.

Preluarea combinatului Oltchim inseamna preluarea pachetului majoritar de 54,8%, detinut de catre statul roman, dar si a unor creante, de peste 700 de milioane de euro. La acestea se adauga presiunea ca Oltchim sa fie repornit, restructurat si eficientizat.

In acest context, negocierea directa cu un investitor strategic poate reprezenta o solutie, insa doar in cazul Oltchim, crede brokerul Mihai Chisu.

"In mod normal, negocierea directa pentru privatizare n-ar trebui sa se intample si cu alte companii de stat", a declarat Mihai Chisu, pentru Business24, adaugand faptul ca se refera la companiile pentru care statul nu doreste privatizarea majoritara, ci doar vanzarea a unui procent minoritar de actiuni.

"In cazul Oltchim, negocierea pentru privatizare directa ar fi o solutie, care ar rezolva punctual o problema. Altfel, privatizarile ar trebui sa se faca prin intermediul bursei, pentru ca aceasta intermediere presupune transparenta, deschidere catre publicul larg si ar genera si un business nou si noi piete de capital", afirma Mihai Chisu.

Mihai Chisu, broker IFB Finwest: Statul nu baga in seama bursa - Interviu

Oficialul companiei crede ca guvernul Ponta va recurge la aceasta metoda de privatizare, prin negociere directa, si in cazul altor companii.

In cazul Oltchim, spune Chisu, probabil ca investitorul strategic va dori ca statul sa-i ofere o perioada de gratie pentru creantele catre Electrica si AVAS.

"Este evident ca in clipa in care cineva preia aceasta companie, toti cei care au creditat-o vor dori sa-si recupereze banii. E primul lucru. Si aici intra bancile, furnizorii si statul, prin Electrica si AVAS".

Ce va trebui sa faca investitorul strategic la Oltchim

1. Sa aiba bani pentru pachetul pe care il ofera statul;

2. Sa fie in stare sa puna aceasta companie din punct de vedere functional in parametrii sai optimi, pentru ca ea sa se integreze intr-o piata de desfacere si sa-i vanda produse, astfel incat sa-i genereze flux economic.

3. Sa gestioneze creantele.

Investitorul strategic sau cum alearga Victor Ponta dupa cai verzi pe pereti

Analistul Ilie Serbanescu nu crede ca FMI va accepta negocierea directa pentru privatizarea combinatului Oltchim, decat in cazul in care acest investitor este o companie.

"Se stie numele companiei. Nu cred ca poate fi vorba de altcineva decat rusii de la Gazprom, pe care-i tot evoca Ponta", a declarat Ilie Serbanescu pentru Business24.

Analistul a explicat ca fabrica Oltchim nu are in prezent materie prima, care se afla la Arpechim. Statia de tiroliza a Arpechim este in proprietatea Oltchim, spune analistul, dar aceasta statie nu poate functiona fara rafinaria Arpechim, care este in proprietatea OMV.

"Pentru ca Oltchim sa traiasca si sa fie ceea ce a fost, sa fie o afacere de 3-4 miliarde de euro, trebuie sa aiba asigurat tot lantul: Oil Terminal, Conpet, mine de sare, Arpechim. Daca i-ai taiat lantul, s-a termiant", afirma analistul.

"Eu cred ca Ponta merge dupa cai verzi pe pereti. In masura in care nu ajungi sa reconstitui lantul, nu da nimeni mai mult de 2-3 milioane pe acest combinat".

Investitorul strategic va veni doar in conditiile in care ii este asigurat acest lant de productie, a spus Ilie Serbanescu.

Actiunile Oltchim au debutat cu scadere, dupa opt saptamani de suspendare

Bursa a suspendat titlurile de la tranzactionare pe 20 septembrie, inainte de termenul pana la care OPSPI a primit oferte pentru privatizarea combinatului chimic din Ramnicu-Valcea.

La reintrarea la tranzactionare pretul actiunilor Oltchim a coborat cu 12,37%, la 0,5705 lei/unitate, iar operatiunile cumulau 67.000 de lei dupa primele zele minute de transfer.

Oltchim - o privatizare esuata

Licitatia pentru privatizarea combinatului Oltchim a fost anulata dupa ce Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Dan Diaconescu castigase in data de 21 septembrie licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Ca urmare a esecului de privatizare, Remus Vulpescu, seful Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI),organismul prin care s-a derulat privatizarea Oltchim, si-a dat demisia.

Remus Vulpescu si-a dat demisia. Parchetul il cerceteaza pe DD pentru inselaciune

Miercuri a fost numit si un nou director general al combinatului, in persoana lui Mihai Balan, care are ca obiective plata salariilor restante si "aducerea combinatului pe un palier care sa permita o privatizare foarte buna".

Mihai Balan, noul director Oltchim: Trebuie sa asigur o privatizare foarte buna

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#investitor strategic Oltchim, #negociere directa privatizare Oltchim, #privatizare Oltchim Victor Ponta , #stiri Oltchim