Boc: Oltchim ar putea functiona la capacitate maxima din luna iunie

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 15:33
1980 citiri
Boc: Oltchim ar putea functiona la capacitate maxima din luna iunie

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea ar putea functiona la capacitate maxima incepand din luna iunie, a declarat, vineri, la Ramnicu Valcea, premierul Emil Boc, care a anuntat ca, in sedinta de Guvern de saptamana viitoare, va fi reconfirmat memorandumul privind Oltchim aprobat in iunie 2009, informeaza NewsIn.

Boc a precizat ca la urmatoarea sedinta de Guvern va fi facuta o renotificare catre Uniunea Europeana, prin readoptarea memorandumului de anul trecut, in vederea acordarii unei garantii de stat pentru salvarea combinatului valcean, transmite corespondentul NewsIn.

"Obiectivul nostru este ca in luna iunie sa functionam la capacitatea dorita, prin tot ce inseamna sprijin legal, acordat, potrivit legii, Oltchim si platformei chimice integrate. Miercuri, vom reconfirma in Guvern memorandumul in care avem stipulate mai multe strategii pentru Oltchim. Am indentificat toate solutiile legale, romanesti si europene, pentru sustinerea Oltchim, din perspectiva industriei strategice pe care o reprezinta aceasta companie si, nu in ultimul rand, in legatura cu soarta celor 8.180 de angajati de pe intreaga platforma chimica valceana", a mai declarat premierul.

La randul sau, ministrul Economiei, Adriean Videanu, prezent la Oltchim alaturi de premier, a spus ca procedura de comunicare cu UE "nu este una foarte usoara si nu depinde numai de Romania".

"Suntem, insa, in procesul final, iar Ministerul Economiei va elabora, in cursul saptamanii viitoare, o scrisoare de confort, astfel incat in sistemul international de contabilitate, ITRS, sa demonstram viabilitatea Oltchim", a afirmat Videanu.

Premierul Emil Boc si ministrul Adriean Videanu s-au intalnit, la Oltchim, cu directorul general, Constantin Roibu si cu ceilalti directori de pe platforma chimica Ramnicu Valcea.

Combinatul chimic Oltchim functioneaza in prezent la 30% din capacitate.

Potrivit lui Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, din cei 3.100 de salariati, 800 sunt in somaj tehnic.

In plus, angajatii care lucreaza nu si-au primit salariile in intregime, iar unele sporuri le-au fost taiate.

"Asteptam sprijinul Guvernului pentru accesarea unui imprumut de 50 milioane de euro, pentru a ne redresa. Daca nu sosesc resursele financiare, nu asteptam momentul 1 iunie, ci vom declansa actiuni de protest", a afirmat Diculoiu.

 

#oltcim, # functionare, # capacitate, #garantii , #stiri Oltchim