Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cand se ridica ceata de pe Bursa?

Cand se ridica ceata de pe Bursa?
2007 a inceput sa fie considerat un an atipic pentru piata bursiera, prin comparatie cu evolutiile din ultimii ani. Daca in trecut dupa primele trei saptamani investitorii de la BVB aveau motive reale de bucurie, in prezent fie cresterile sunt modeste fie avem actiuni importante (cazul SIF-urilor) care se situeaza sub valorile la care au inchis anul trecut. Ce difera in acest an?

In urma cu cateva zile agentiile de presa transmiteau o stire conform careia "ceata artificiala" produsa la combinatul Azomures a dus la anularea unei curse aeriene ce ar fi trebuit sa opereze pe aeroportul din Targu-Mures.

O astfel de "ceata" pare ca s-a instaurat la inceput de an si pe Bursa, fenomen care practic a compromis startul noului an anuland acel atat de asteptat "fenomen Ianuarie" pe Bursa. Din nou nu doar motivatiile bursiere au fost cele care au determinat evolutia cursurilor de tranzactionare, domeniul politic si cel de reglementare influentand constant aceasta perioada.

In primul rand am avut cateva chestiuni predictibile. Modificarea multor reglementari cu impact pe piata (legislatia societatilor comerciale, codul fiscal, un nou regulament CNVM pentru prestarea serviciilor financiare), aparitia unei noi arhitecturi institutionale (prin infiintarea Depozitarului Central) precum si apropierea termenului pentru determinarea si plata impozitului pe profitul obtinut din tranzactii cu instrumente financiare detinute mai putin de 365 de zile (25 Ianuarie) au fost factori care nu au permis o focusare puternica pe piata.

Din pacate, lista evenimentelor surpriza a fost mai bogata si cu un impact mai puternic, reusind sa creeze mai mult sau mai putin confuzie, reflectand o imagine incetosata a pietei bursiere. Evident cel mai semnificativ factor surpriza a fost cel legat de criza politica in plina desfasurare, criza al carei deznodamant si mai ales efecte sunt greu de ghicit in acest moment. In mod absolut predictibil gradul crescut de incertitudine din zona politicului a determinat o "inhibare" a activitatii pe Bursa, incurajand dezinvestirea si prudenta cumparatorilor.

Oferta Alumil continua sa nu fie finalizata, mentinand confuzia referitor la aceasta operatiune. In lipsa unui prospect care sa abordeze clar aspectele legate de modul in care se subscrie de catre investitorii activi pe piata, am asistat la o serie nesfarsita de declaratii, ordonante, analize care asteapta inca o concluzie.

"Cireasa de pe tort", pe care piata a furnizat-o la finalul saptamanii investitorilor este legea 30/2007 privind aprobarea OUG 45/2006 privind unele masuri pentru privatizare SC Oltchim SA. Avem de a face cu o lege care incalca flagrant principiile si legislatia pietei de capital. In cuprinsul ei se vorbeste de acordarea dreptului de preferinta actionarilor inregistrati la data aparitiei legii (?!) si mai mult astfel incat actionarii OLTCHIM care au detinut actiuni "anterior datei de 28 noiembrie 2003" sa isi mentina cota de participatie in capitalul OLTCHIM(?!!!). Este un mecanism care frizeaza absurdul si care practic este inaplicabil.

Avem astfel destule evenimente care incetoseaza inceputul de an pe bursa romaneasca. Trebuie totusi sa remarcam ca fata de alti ani influenta negativa a unor astfel de factori pare sa fi slabit, ceea ce poate fi un semn de maturizare al pietei. Nu putem decat sa speram ca, macar partial, vom asista la clarificarea a cat mai multe dintre necunoscutele enumerate mai sus, astfel incat peisajul pietei bursiere sa se insenineze.

Alin BRENDEA

<b><a href=http://www.primet.ro target=_blank>SSIF Prime Transaction</a></b>Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 886 ori